De nachtdienst

Titel: De nachtdienst
Auteur: Esther Verhoef
Genre: Thriller
Uitgever: Prometheus
Verschijningsdatum: Juli 2021
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Esther Verhoef is een van de succesvolste en veelzijdigste schrijvers van Nederland. Zij is onze meest bekroonde en genomineerde thrillerauteur. Van haar psychologische thrillers en romans zijn in eigen land ruim 2,6 miljoen exemplaren verkocht.

Achterflap:
Een mysterieuze patiënt verstoort je nachtdienst.

Nu ben je nooit meer veilig.

Dierenarts Emma van Eerd woont met haar veertienjarige dochter boven de praktijk. Tijdens een nachtdienst dwingen twee gemaskerde mannen haar een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Emma zet alles op alles, zich er niet van bewust dat dit nog maar het begin is.

Mijn mening:
Esther Verhoef is een veelzijdig auteur, zij schrijft verschillende genres en het zijn veelal pareltjes om te lezen. De nachtdienst is weer een thriller zoals we van Verhoef gewend zijn.

Emma en haar dochter Vegas zijn kortgeleden verhuisd naar een boerengat, dit wordt haar door Vegas niet in dank afgenomen en voor beiden goed en wel gesetteld zijn zitten ze onafhankelijk van elkaar in de problemen. Verhoef maakt gebruik van thema’s die hot zijn en waarin je je als lezer kunt inleven of misschien wel herkennen. Maatschappelijke thema’s waar elke ouder zich zorgen om maakt en om als alleenstaande ouder alle ballen hoog te houden in deze veeleisende maatschappij is een onmogelijke opgave.

Het verhaal is met veel vaart geschreven, zeer korte hoofdstukken waarbij je soms erg snel moet schakelen, soms is het even gissen vanuit welk personage het hoofdstuk is geschreven, persoonlijk had ik de hoofdstukken een naam gegeven. De schrijfstijl van Verhoef spreekt mij erg aan, to the point, nergens omheen draaien en ook op het emotioneel betrokken vlak komt de lezer voldoende aan zijn trekken.

Verhoef weet je als lezer onder te dompelen in het leven van een hardwerkende moeder en de keuzes die bewust of onbewust gemaakt worden. De nachtdienst leest als een echte pageturner, er gebeurt veel, maar alles is geschreven met een doel, de plot speelt een centrale rol en er wordt in een razend tempo naar de ontknoping toegewerkt.

Een einde dat ik niet aan had zien komen en een epiloog die het verhaal afmaakt maar ook ruimte geeft voor eigen invulling.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 4

De nachtdienst krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)