Gouden Strop

Met ingang van 1 september 2021 is Stichting NBD Biblion de hoofdsponsor van de Gouden Strop, de prijs voor de beste spannende oorspronkelijk Nederlandstalige misdaadroman van het jaar. De sponsorovereenkomst geldt voor een periode van tenminste drie jaar.

Behalve de Gouden Strop sponsort NBD Biblion ook de Schaduwprijs, de prijs voor het beste en/of meest bijzondere misdaadromandebuut van het jaar. Begin juni 2022 zullen de winnaars van de NBD Biblion Gouden Strop en NBD Biblion Schaduwprijs bekend worden gemaakt tijdens de Nederlandse Thrillerprijzen die plaatsvinden in de theaterzaal van de Bibliotheek Utrecht aan de Neude.

Gouden Strop Thriller Tour
Dankzij NBD Biblion komt er de Gouden Strop Thriller Tour, een tournee in het najaar van 2022 waar de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop samen met andere Nederlandse thrillerauteurs tien bibliotheken bezoekt. Misdaad, moord, mysterie, spanning. Thrillerauteurs zitten vol verhalen. De Gouden Strop Thriller Tour is voor lezers een uitgelezen kans om kennis te maken met de beste thrillerauteurs van Nederland.

Michael Berg, Voorzitter Misdaadauteurs Auteursbond en bestuurslid Stichting Gouden Strop: “We zijn heel blij met onze nieuwe hoofdsponsor NBD Biblion. Daardoor kunnen we een aantal verbeteringen doorvoeren. Het prijzengeld van € 10.000,- voor de winnaar blijft hetzelfde, maar we hebben nu wel de middelen om meer en betere promotie te maken voor de auteurs die de longlist en de shortlist halen en daarmee de Nederlandse thriller meer in het zonnetje te zetten. Bovendien blijft het niet bij een prijs, maar gaan we met de Gouden Strop Thriller Tour ook nog het land in.”

Nina Nannini, Algemeen Directeur van NBD Biblion:
“Thrillers en spannende verhalen bestaan sinds jaar en dag en zijn vaak het meest gelezen genre binnen de bibliotheken. We sponsoren de Gouden Strop om te zorgen dat er genoeg aandacht is voor dit belangrijke genre samen met alle betrokken auteurs en lezers. Met de Gouden Strop Thriller Tour zorgen voor een mooie toevoeging aan de activiteitenkalender van bibliotheken.”

Over de Gouden Strop en de Schaduwprijs
De Gouden Strop is de prijs voor het beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende boek. De prijs is in 1986 in het leven geroepen door het GNM, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, en genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan deze prijs is een geldprijs en een sculptuur verbonden. De Schaduwprijs is een aanmoedigingsprijs, ingesteld in 1997 door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalige debuut. Aan deze prijs is een geldbedrag en een litho van ‘de schaduw’ verbonden.

Over NBD Biblion
NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland. Naast het selecteren, recenseren en beschrijven van media levert NBD Biblion jaarlijks miljoenen uitleenklare exemplaren aan de openbare bibliotheken en schoolmediatheken. Verder ontwikkelt NBD Biblion voortdurend nieuwe diensten en producten om de dienstverlening aan haar klanten te optimaliseren.

(persbericht www.nbdbiblion.nl)

Kijk voor nog meer nieuws op www.thrillersandmore.com

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)