De leerling-tovenaar

Titel: De leerling-tovenaar
Auteur: Audrey Alwett
Serie: De magische wereld van Charlie #1
Genre: Kind/jeugd, fantasie
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Lidewij van den Berg & Sandra Verhulst
Publicatiedatum: juni 2021
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Cover
De huidige jeugdboeken hebben momenteel heel vaak zeer aantrekkelijke covers. Qua kleurgebruik, maar ook qua illustraties en lettertype. Dat is in dit geval ook zo, want dat was het eerste waar mijn oog op viel. Mooie kleuren, geheimzinnige afbeeldingen, leuk!

Auteur
Audrey Alwett woont in de buurt van Parijs. Ze heeft een master in Franse literatuur en is hoofdredacteur bij een uitgeverij. Eerder schreef ze de graphic novel-serie Princess Sarah en het fantasy-boek Les Poisons de Katharz.

Achterflap
Het Franse antwoord op Harry Potter en Nevermoor: De magische wereld van Charlie

Laat je betoveren door De magische wereld van Charlie, een nieuwe serie van Audrey Alwett. In Leerling-toveraar, het eerste deel van de serie, neemt de auteur je mee naar een magisch universum vol humor, spreuken en bijzondere avonturen.

Charlie Vernier is een doodgewone tiener. Tenminste, als je niet meerekent dat zijn school in een oude lucifersfabriek is gehuisvest, zijn moeder er de directeur is en zijn knorrige kat meer in de smiezen heeft dan de meesten van Charlies leeftijdsgenoten. Op een dag ontdekt Charlie dat zijn grootmoeder, die vijf jaar geleden op mysterieuze wijze is verdwenen, een briljante tovenares was. En hij zou zelf weleens iets te maken kunnen hebben met haar verdwijning. Om zijn oma te vinden, zit er niets anders voor hem op dan tovenaarsleerling te worden. Maar in de tovenaarswereld staat er een oorlog op uitbreken. Verschillende partijen zijn uit op de zeldzaamste stof die er bestaat: magie. Lukt het Charlie om zijn oma te redden voor de oorlog uitbreekt?

Mijn mening

… toverkunst blijft meestal verscholen zoals een hark die in het gras ligt. – Terry Pratchett, Equal Rites

Het verhaal start met een proloog over Charlie, 5 jaar geleden, hoe het verhaal begonnen is. Het moment waarop de oma van Charlie, vrouwe Melisse, uit zijn leven verdween. Het verhaal start 5 jaar na deze gebeurtenis. Cesaria, de moeder van Charlie heeft een telefoontje gehad dat vrouwe Melisse haar geheugen kwijt is en niks meer kan, na 5 jaar vermist te zijn komt ze eindelijk thuis. Eigenlijk min of meer per ongeluk komt Charlie erachter dat zijn oma een tovenaarster was, een hele goeie! Langzaamaan komt hij tot ontdekking dat hij zelf ook over toverkrachten beschikt en dat het min of meer door hem komt dan zijn oma in deze toestand verkeerd. Samen met meester Lin en Sapodila, een klasgenoot, gaan ze op onderzoek uit. Want wat is er eigenlijk precies gebeurd 5 jaar geleden?

Charlie en Sapodila komen in de raarste situaties terecht, de ene nog gekker dan de andere. Charlie moet een brompoen laten groeien (een vervoersmiddel in de toveraarswereld), maar dat moet precies goed gebeuren, anders heb je een probleem. Uiteraard heeft Charlie een probleem… Alles wat je maar kan bedenken wat kan gebeuren in een toveraarswereld, gebeurt. Vliegende boeken, bezemstelen die (als je er niks aan doet) in bosjes veranderen, zelfschenkende theepotten enzovoorts. Leuk is in dit geval dat Charlie net anders is dan de gemiddelde toveraar. Zijn magie werkt niet zoals bij de meeste, maar dat is aan de andere kant ook juist een probleem. De manier waarop hij magie gebruikt, zorgt ervoor dat de magievoorraad snel slinkt. Gelukkig trekt hij zich daar weinig van aan.

Ik vond het een leuk verhaal, een leuk eerste deel van een nieuwe serie. Het sprong voor mijn gevoel soms wat van de hak op de tak en er gebeurde wel heel veel, waardoor je je aandacht er wel bij moest houden. Het verhaal op zich zit goed in elkaar en wordt vlot verteld. Leuke personages, een beetje humor en spanning zorgen ervoor dat je graag verder wil lezen. Ik ben heel benieuwd naar deel 2 met Charlie. Ik hoop dat alles goed gaat komen met zijn oma!

4 sterren voor dit eerste deel van De magische wereld van Charlie.

Amanda

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)