Titel:Wild - Mel Wallis de Vries Wild
Auteur: Mel Wallis de Vries
Genre: Jeugd
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 184 (epub) / 232 (boek)
Recensie: Manon en Miriam

Auteur
Mel Wallis de Vries is uitgegroeid tot de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment. Mel won de Prijs van de Jonge Jury met  ValsKlemWreedShockSchuld en Pijn. Meerdere boeken zijn voor het theater bewerkt en Vals wordt verfilmd.    

Achterflap/Samenvatting
Hoe ver ga jij om te overleven?
Eindexamenreis naar Spanje. Het lijkt een droom die uitkomt voor een groep van zes jongeren. Samen besluiten ze om een nachtje te gaan kamperen in een onherbergzaam natuurgebied. Al snel verandert de droom in een nachtmerrie. Om te overleven, zijn ze op elkaar aangewezen. Naarmate de dagen verstrijken, maken frustratie en angst zich meester van de groep..   

Onze mening
ManonWild gaat over een samengestelde groep vrienden, die na hun examens met elkaar naar een huis in Spanje gaan. De groep bestaat uit: Rosalie, Britt (het nichtje van Rosalie), Liv (de vriendin van Rosalie), Fabian (het vriendje van Liv), Jack (vriend van Fabian) en Eva (het buurmeisje van Liv). Britt is tevens een vlogger met nog niet zoveel abonnees als ze zou willen. In Spanje, waar ze in de villa van Livs ouders zitten, besluiten ze te gaan hiken in het natuurpark vlakbij. Tijdens deze tocht leren ze elkaar beter kennen en blijken de verhoudingen niet altijd even rooskleurig te zijn. Zeker niet als ze verdwalen en ze op zichzelf zijn aangewezen. Hoe overleven ze dit en vooral elkaar!  

Met het gevoel dat ik mijn eigen dood tegemoet loop ga ik naar binnen. 

Miriam: Het boek is opgedeeld in zes stukken, zijnde zes vakantiedagen. Elk hoofdstuk wordt vanuit een ander personage verteld, afgewisseld door krantenberichten en de vlogjes van Britt. In het groen komt degene aan het woord die als enige weet wat er precies is gebeurd.    

En opeens ben ik bang, maar ik weet niet waarvoor. 

Manon: De hoofstukken worden vanuit de diverse hoofdpersonen geschreven, heerlijk vind ik dat altijd. Zeker omdat je ze dan zo beter leert kennen. Tussen de hoofdstukken door worden we ook op de hoogte gehouden met vlogstukjes van Britt die het avontuur filmt. En krantenknipsels van diverse kranten worden ook tussendoor gepubliceerd, waarin de pers de mensen op de hoogte houden van de zoektocht naar de verdwenen jongeren.   

Beslissingen worden gebeurtenissen, gebeurtenissen worden kansen, en die kansen werden een noodlot.

Miriam: Mel Wallis de Vries weet een geweldige sfeer neer te zetten in Wild. Als lezer blijf je lang in het ongewisse over wat er zich nu precies afspeelt daar in die Spaanse bossen. Wel weet je dat de vriendengroep niet zo hecht is als je in eerste instantie zou denken. Door de wisseling in perspectieven wordt duidelijk hoe de een over de ander denkt, maar ook wie de schijn ophoudt en wie niet. Het zorgt ervoor dat je als lezer enorm aandachtig blijft lezen om toch ergens eruit te kunnen halen wie dan de grote boosdoener in het geheel is. Is het iemand in de groep of komt het toch van buitenaf? Op sommige momenten deed Wild me denken aan The Blair Witch Project, ik moet er toch niet aan denken om ‘s nachts zo in het bos te moeten overnachten, brrr!  

Het donker om me heen beweegt en draait. Maar ik weet dat het in mijn hoofd zit. Heel langzaam verlies ik mijn greep op de werkelijkheid. Nog even en ik besta niet meer…

Manon: Mel beschrijft iedereen fantastisch, je wordt meegenomen in hun gevoelens en gedachtes. Dit was mijn eerste boek van haar, maar zeker niet het laatste. Hou je van spanning en voor mij een onverwacht einde, is Wild (zeker in deze tijd van het jaar) een mooi cadeau voor in de zak of onder de boom. En kijk vooral de trailer van Wild op www.melwallisdevries.nl, dan komt het boek nog meer tot leven.  

Miriam: Complimenten voor de vormgeving van het boek, het ziet er prachtig uit! Mel heeft weer gedaan wat ze eigenlijk altijd doet: een pareltje afgeleverd. Wild is een heel spannend boek met een verrassende ontknoping. Een verhaal dat het op het witte doek ook heel goed zou doen. Een jeugdthriller van formaat waar volwassenen ook zeker van zullen genieten. Kruip lekker op de bank met Eva, Liv, Britt, Rosalie, Jack en Fabian en laat je meeslepen!    

Manon: 4 sterren 
Miriam 4,5 ster voor Wild 

Leave a Reply

  • (not be published)