De Magdalena Codex

Titel: De Magdalena Codex
Auteur: Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg
Serie: Trilogie sterke vrouwen #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: oktober 2022
Aantal bladzijdes: 381
Recensie: Manon

Auteur
Jeroen Windmeijer is antropoloog, promoveerde in 2004 op een onderzoek naar hooglandindianen. Hij weet feiten en fictie in de Bijbelse en wereldgeschiedenis op zijn eigen overtuigende manier te brengen. Eerder schreef hij o.a. de thrillers, De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrinth, Het Pilgrim Fathers Complot en De Offers, die met veel enthousiasme zijn ontvangen. Voor meer informatie over zijn boeken en Jeroen zelf zie zijn website: www.jeroenwindmeijer.nl. Cultuurhistoricus Jacob Slavenburg schreef boeken over het christendom, esoterische stromingen, mystiek en spiritualiteit. Hun vriendschap en kennis van geschiedenis en religie leidden tot hun eerste boek: Het Isisgeheim. Voor meer informatie over Jacob en zijn boeken zie: https://www.jacobslavenburg.nl

Achterflap
In het Venetiaanse Marciana, een van de oudste bibliotheken ter wereld, stuit bibliothecaris Marco Visconti op een eeuwenoud manuscript. Het lijkt te zijn geschreven door Simon, een broer van Jezus, en het gaat over Maria Magdalena, de vrouw die al tweeduizend jaar tot de verbeelding spreekt.

Al snel vormt het manuscript het middelpunt van een strijd op leven en dood. Waar de een de waarheid zo snel mogelijk naar buiten wil brengen, wil de ander Maria Magdalena voor altijd het zwijgen opleggen, Drie vrouwen – Sofia, Susanna en Veronica – worden ongewild hoeders van het gevoelige geheim dat het manuscript herbergt. Maar dan blijkt: wie het manuscript in handen heeft, is zijn leven niet zeker.

Mijn mening
Het laatste deel van de trilogie sterke vrouwen gaat over de bekendste vrouw ter wereld, Maria Magdalena. Wie was zij? Was zij nu wel of niet de vrouw van Jezus?

Dat is een vraag die historici al jarenlang bezighoudt en Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg gaan deze vraag in De Magdalenacodex beantwoorden…toch?

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere hoofdpersonen uit dit boek en start in Venetië waar Marco Visconti het manuscript vindt en wat een eeuwenorde orde binnen de rooms-katholieke kerk wakker schudt en tot actie doet overgaan; dit manuscript moet koste wat kost verborgen blijven voor het grote publiek en daar doen ze alles voor!

We leren de Sofia, Susanna en Veronica kennen, hoe zijn deze dames aan elkaar gelinkt en hoe hebben zij de codex in handen gekregen? De drie vrouwelijke hoofdpersonages werken samen om zo erachter te komen wie de codex wil hebben en waarom…

Op het ene moment was hij nog een rustig oude baas – een lieve opa als hij getrouwd was geweest en kleinkinderen had gehad – en op het volgende moment was hij veranderd in een onverdraagzame, religieuze fanaticus die vooral een kennelijk diepgevoelde haat jegens vrouwen uitstraalde.

Wat een genot weer om dit boek te lezen, historische feiten uit de Bijbel verwerkt met fictie en actie, en het boek leest als een trein. Het is het derde en laatste deel, maar heel goed als standalone te lezen. Vanaf bladzijde 1 zit het verhaal goed in elkaar en heel belangrijk: de vrouwelijke hoofdpersonen worden goed neergezet. In het begin zit de spanning er goed in, die wordt minder naarmate het verhaal vordert en de codex wordt ontcijferd; doet dit afbreuk aan het verhaal…zeker niet! Als lezer wil je ook weten wat de vertaling van de codex is.

De Magdalena Codex, wie het leest, sterft…ik ben er nog en ik raad dit laatste deel van de sterke-vrouwen-trilogie zeker aan.

Zalig zijn de onwetenden, had Jezus in de beroemde Bergrede gesproken. Die woorden resoneerden in Veronica’s hoofd. Wat heb ik me op de hals gehaald? vroeg ze zich af. Waarom heb ik het allemaal niet gewoon laten rusten?

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 3

4 sterren voor De Magdalena Codex

Manon

Recensie-exemplaar ontvangen van HarperCollins, waarvoor onze hartelijke dank!

Lees meer van Jeroen Windmeijer op www.thrillersandmore.com

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)