Titel: Cel 7Cel 7
Auteur: Kerry Drewery
Serie: Cel 7 #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Selma Soester
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Danielle

Kerry Drewery is een Britse schrijfster die in 2012 debuteerde met de young adult roman A Brighter Fear. In Nederland verscheen dit boek als Smaragd (2013). Drewery’s eerste roman werd genomineerd voor de Leeds Book Award. Haar tweede boek A Dream of Lights (2013, Vogel zonder vleugels) was zelfs een van de genomineerden voor een Carnegie Medal, een prestigieuze Britse literatuurprijs. Deze boeken kwamen uit via Uitgever Callenbach. Cel 7 is haar debuut bij uitgever Luitingh Sijthoff.

Cel 7 van Kerry Drewery is een eigentijdse thriller over de macht van de (social) media, fake nieuws en het recht in eigen hand nemen.
Multimiljonair en beroemdheid Jackson Paige is vermoord. De 16-jarige Martha wordt bij het lijk gevonden, met een pistool in haar hand. Het lijkt dus een uitgemaakte zaak, vooral in een maatschappij waarin geen rechters meer aan te pas komen maar het publiek via de populaire realityshow Dood is gerechtigheid beslist of iemand schuldig is of niet. Bovendien heeft Martha zelf schuld bekend. Maar is ze wel schuldig? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven?
De countdown begint. Blijft ze leven of gaat ze dood?
Jij beslist!

Cel 7 begint met een proloog die er niet om liegt. Martha wordt opgepakt en in Cel 1 vastgezet. Door een nieuwe rechtssysteem, waarbij de bevolking bepaalt, wordt Martha binnen 7 dagen veroordeeld. Bij elk hoofdstuk verplaatst Martha zich naar de volgende Cel om uiteindelijk uit te komen in Cel 7 waar de elektrische stoel op haar staat te wachten.

Het gevecht om de onschuld van Martha te bewijzen gaat beginnen. Natuurlijk zijn er voor- en tegenstanders van het nieuwe rechtssysteem aangezien de concrete bewijzen, die normaal nodig zijn om iemand ter dood te veroordelen, blijkbaar niet meer nodig zijn. Het enige dat men hoeft te doen is één telefoontje te plegen met ‘schuldig’ of ‘onschuldig’. Hiermee kan natuurlijk  door macht en manipulatie ‘het systeem’ volledig worden gechanteerd en het lijkt erop dat er slechts één uitkomst voor Martha mogelijk is. ‘Schuldig’.

Kerry Drewery heeft een vlotte schrijfstijl en de subhoofdstukken worden telkens vanuit een ander personage verteld waardoor er een goede opbouw van het verhaal tot stand komt. De wijze waarop de realityshow ‘Dood is gerechtigheid’ beschreven is, is zo goed gedaan dat je jezelf meteen als publiek in de studio ziet zitten. De irritatie groeit al snel voor bepaalde personen  en je hoopt van harte dat het publiek ook gaat inzien dat dit proces niet eerlijk verloopt. De spanning stijgt naarmate Cel 7 steeds dichter in de buurt komt en de psychologische druk voel je binnenstromen. Alles wijst erop dat Martha niet ontkomt aan haar straf.

Bonis nocet quisquis malis pepercit,

Wie de slechten spaart, benadeelt de goeden.

Cel 7 is meer dan een YA, want hier moeten de woorden psychologische thriller zeker aan toegevoegd worden om zo een bredere doelgroep te bereiken. Het eerste deel van deze trilogie is er eentje die je gelezen moet hebben en waarna je vervolgens zeker naar deel 2 wilt overstappen. Hopelijk komt de vertaling hiervan snel uit.

Leesplezier: 5
Originaliteit: 4,5
Plot: 4,5
Psychologie: 4,5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4,5

Ik geef  Cel 7 4,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)