Titel: Het meisje in het ijsHet meisje in het ijs
Auteur: Robert Bryndza
Serie: Erika Foster #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Willeke Lempens
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Amanda

Cover
Een ‘ijskoude’ cover heeft dit boek. Het blauw en het gebroken ijs bezorgen je gelijk koude rillingen. Het oog is gesloten en je vraagt je af wat voor gruwelijkheden die persoon heeft moeten meemaken. Titel is wel heel erg aanwezig, had iets minder groot gemogen. 

Auteur
Robert Bryndza is een Engelse auteur. Voor hij ging schrijven heeft hij ook als acteur gewerkt. In het Engels zijn er al meer boeken van hem verschenen, waaronder ook een aantal romans. In de inspecteur Erika Foster-serie zijn dit er inmiddels al vijf! Dus we hebben nog het een en ander in het verschiet hier in Nederland. Het meisje in het ijs is het wereldwijde debuut van Bryndza. 

Achterflap
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige… 

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal? 

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Mijn mening 

In vijfentwintig jaar recherchewerk had ze misschien wel honderden mensen moeten meedelen dat ze een dierbare hadden verloren, maar sinds ze ook aan de andere kant had gestaan, voelde ze zich daar anders bij. De pijn was nog zo rauw.

Na de lovende reacties gehoord en gezien te hebben over dit boek werd ik steeds nieuwsgieriger en moest ik het ook zo snel mogelijk lezen. Ik moet zeggen dat ik niet teleurgesteld ben!

Ondanks dat dit een thrillerdebuut is, zit het gehele boek goed in elkaar. Zeer interessante personages die ruim voldoende worden uitgewerkt. Ook blijft er nog wat over voor de eigen fantasie, want je kunt ook nog voor een groot deel zelf een beeld vormen van de personages. Vooral wat betreft uiterlijk denk ik dat een ieder hier een heel ander beeld over zal hebben. Het mooie van de personages is dat ze niet allemaal een blanco verleden hebben. De meesten hebben wel wat meegemaakt, wat ze erg menselijk maakt. Vooral hoofdpersoon Erika Foster heeft een behoorlijke rugzak bij zich. Maar dit zorgt er juist voor dat ze is wie ze is en ze reageert zoals ze doet. Niet altijd even correct en vriendelijk, soms zelfs een beetje onbeschoft. In een volgend boek hoop ik nog wel wat meer over haar collega’s te weten te komen, die bleven nu nog redelijk vaag.  

Ik dacht dat ze lastiger te vinden zou zijn. Maar daar heb je d’r, hoor: inspecteur Foster, in het volle licht, zich uitstallend voor het raam als een hoer in de rosse buurt.

Het grootste deel van het verhaal beleven we door de ogen van Erika, later in het boek beleven we ook kleine stukjes via de dader. Dit laatste is zeker van toegevoegde waarde, want ondanks dat blijft de dader nog steeds een raadsel. Bryndza weet het verhaal meermaals een totaal andere kant op te sturen dan je verwacht had. Hierdoor zet hij de lezer steeds weer op het verkeerde spoor. De spanning wordt door deze meerdere verhaallijnen en het af en toe explosieve karakter van Erika goed hoog gehouden. Elk hoofdstuk vraag je je weer af wat nu weer staat te gebeuren.  

Het geheim van opgaan in de menigte is dat je dat helemaal niet hoeft te proberen. Iedereen is zo godvergeten met zichzelf bezig.

Bryndza heeft een zéér aangename schrijfstijl. Hij schrijft super vlot, heerlijk spannend en goed onderbouwd. De hoofdstukken hebben een prima lengte, niet te lang, waardoor je steeds denkt, ah nog één hoofdstukje kan wel. Waarna je er dan ineens weer vier verder bent. Zo heb ik ze graag. Het boek was dus ook veel te snel uit.
Ik had wel een enkel momentje waarop ik het verhaal iets minder geloofwaardig vond. Een voorbeeld hiervan is de soms wel erg explosieve reactie van Erika richting haar chef en het feit dat hier eigenlijk weinig consequenties aan zaten.   

Ondanks dit laatste puntje heb ik enorm genoten van Het meisje in het ijs. De boeiende en spannende schrijfwijze van Bryndza zorgen ervoor dat je wordt meegezogen in het verhaal. De uitwerking van de personages zorgt voor een interessante achtergrond en bij tijd en wijlen een bijzondere reactie of aanpak van de situatie. Dit maakt het een verfrissende en goeie nieuwe thrillerserie om in de gaten te houden.  

Spanning: 5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 5
Psychologie: 4,5

Deze scores zorgen ervoor dat, naar boven afgerond, Bryndza voor zijn thrillerdebuut Het meisje in het ijs, 5 sterren krijgt

Amanda 

Leave a Reply

  • (not be published)