Titel: Brandmerk  Brandmerk
Auteur: Wendy Stroobant
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: mei 2017
Aantal bladzijdes: 333
Recensie: Amanda

Cover
Een donkere cover, groen met zwart, waardoor voornamelijk de titel erg opvalt in het wit. Mooie combinatie. De persoon met het masker op ziet er spannend uit en zorgt ervoor dat je een onheilspellend gevoel krijgt, zeker in combinatie met de titel.

Auteur
Wendy Stroobant is een Vlaamse auteur. Naast haar baan als auteur is ze ook nog docent. Ze schrijft voornamelijk historische jeugdboeken. In 2006 debuteerde zij met haar eerste jeugdthriller Orfeo en in 2009 won ze de Boekenwelp, een Vlaamse boekenprijs, voor haar boek Prins van de hel. In 2017 kwam Brandmerk uit bij uitgeverij Clavis.

Achterflap
Omdat haar vader na een auto-ongeluk in het ziekenhuis ligt, logeert Lena bij haar tante in Ravensdal. Papa is jaren geleden uit zijn geboortedorp weggegaan en Lena snapt algauw waarom: in het bekrompen Ravensdal, waar van alles verzwegen wordt, aanbidden sommige dorpsbewoners nog altijd de wraakzuchtige Keltische stamgod Teutates. Lena vindt aansluiting bij het vriendenclubje van Tess en Roel. Net als zij staat ze wantrouwig tegenover Ravensdalse jongeren die zich vreemd gedragen. Haar nichtje Sam bijvoorbeeld, die in het plaatselijke psychiatrisch centrum verbleven heeft en zichzelf snijdt. Of boerenzoon Billy, die beweert zijn dode vader thuis in de diepvrieskist te bewaren. En dan is het Halloween. Wat staat Lena te wachten bij het nachtelijke, aan Teutates opgedragen bosspel?

Mijn mening

De stam zwijgt.

Ongewild komt Lena in het geboortedorp van haar vader terecht nadat haar vader een auto-ongeluk heeft gehad. In het begin lijkt alles heel voorspoedig te verlopen in Ravensdal. Lena maakt snel vrienden, heeft het naar haar zin op school en hoort bij het populaire groepje. Haar rare buurjongen Billy probeert ze zoveel mogelijk te mijden. Maar wanneer ze meer te weten probeert te komen over haar moeder worden er een aantal deuren op een kier gezet die beter dicht hadden kunnen blijven.

Het verhaal wordt vanuit het oogpunt van Lena verteld, waardoor vooral zij als personage goed uit de verf komt. De overige personages blijven wat vaag en op de achtergrond, hier had van mij wat meer verdieping in gemogen. Bijvoorbeeld een aantal hoofdstukken geschreven vanuit Billy hadden het verhaal nog meer dimensie gegeven.

Het verhaal is over het algemeen erg vermakelijk en met vlagen spannend en mysterieus, maar wat mij een beetje tegen de borst stuitte was de verwijzing naar dreuzels. De verwijzing naar Harry Potter zelf vond ik geen probleem, alleen de foutieve informatie die hierin stond vond ik erg jammer (sorry, ik ben een Harry Potter-fan ?). De opbouw en ontwikkeling van de plot verliep verder vlot en het verhaal las ook lekker snel en eenvoudig.

Ik zal je verslaan, Alfons In ’t Ven, herhaalt ze in zichzelf. Kijk maar uit, ik breek je steen voor steen af.

Sommige dingen kwamen op mij wel wat ongeloofwaardig over, zoals bijvoorbeeld het feit dat de buurman (vader van Billy) al heel lang niet gezien wordt. Wanneer dan aan Billy gevraagd wordt wat er met zijn vader is, komt er een heel bijzonder antwoord waar eigenlijk niemand wat mee doet. Of het feit dat Billy zonder problemen kan inbreken in Alfons In ’t Ven, een psychiatrische inrichting, zonder dat er een alarm afgaat.

Al met al vond ik Brandmerk een lekker vlot lezend, mysterieus en spannend jeugdboek. Ik heb mij prima vermaakt met Lena en haar kompanen.

Ik geef Brandmerk 3,5 ster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)