Titel: De eliminatieDe eliminatie
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Genre: Young Adult
Uitgever: Best of YA
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 272
Recensie: Danielle

Auteur
Daniëlle Bakhuis is een Nederlandse journaliste en schrijfster. Ze schreef o.a. voor Fancy, Yes en Viva. Nu is ze redacteur bij meidenblad CosmoGIRL! Als schrijfster debuteerde Bakhuis in 2008 met het non-fictie boek Love & Leedde liefdesgids voor meiden. Later volgden de jeugdromans Verliefd van 2 Kanten (2009), Verliefd en nu? (2010), Wraak (2011), Hou Me Vast (2012) en Wat Als… (2013). Verliefd van 2 kanten en Wraak waren kerntitel voor de Prijs van de Jonge Jury. Haar laatste roman Wat als… wordt inmiddels vertaald naar het Duits.  

Achterflap
Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en nalaat op onze gezichten. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd. 

ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.  

Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd.  

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?  

Mening
Wat maakt het dat een cover aantrekkelijk wordt? Zijn het afbeeldingen of gewoon simpel een woord of stukje tekst? Hier zijn het vooral de gifgroene letters die het woord ELIMINATIE vormen. De subtekst legt er vervolgens nog een laagje smurrie overheen. Met deze gevoelens start je met lezen en word je al snel in de beklemmende situatie gebracht waarin Chleo en de negen andere mensen in terecht zijn gekomen. De vraag is niet meer hoe kwamen ze daar terecht maar hoe komen ze er weer levend uit?  

50 uur hebben ze de tijd om ervoor te zorgen dat de helft van de mensen geëlimineerd wordt, want er kunnen er maar slechts 5 overleven. Al snel worden in gedachten mensen op de eliminatie lijst gezet en zo heeft iedereen een andere lijst. Een baby elimineren omdat hij toch geen idee heeft van de situatie, een oude man in een rolstoel want zijn leven is mooi geweest? Allerlei redenen om de ene wel en de andere misschien niet te elimineren.  

We zitten hier niet omdat de helft dood moet. We zitten hier om te kijken wat er van die andere helft overblijft nu het er echt op aan komt.

Het gevoel wordt steeds beklemmender en de klok tikt verder. Wie is er bestand tegen deze druk en gaat structureel te werk om zo zijn eigen overlevingskansen te vergroten? En wat als ze niet kunnen doden en ze uiteindelijk allemaal verloren zijn?  

Het lichaam is in staat om pijn snel te vergeten, maar voor de geest is het altijd lastig afscheid nemen.

Daniëlle Bakhuis heeft door haar beeldende schrijfstijl een top Young-Adult geschreven die op de leeslijst terecht zou moeten komen van het voortgezet onderwijs. Een goed leermoment om in te zien dat we allemaal gelijk zijn en dat onze vooroordelen totaal geen waarde hebben op de werkelijkheid.  

Ik geef De eliminatie 4,5 ster. 

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)