Titel: LivestreamLivestream
Auteur: Buddy Tegenbosch
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Best of YA
Publicatiedatum: september 2017
Aantal bladzijdes: 224
Recensie: Amanda

Auteur
Buddy Tegenbosch is van huis uit piloot en werkt bij Lufthansa Duitsland. In 2011 was hij één van de winnaars van een verhalenwedstrijd die was georganiseerd door het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur. In 2012 debuteerde hij met zijn Young Adult thriller/roman Pokerface en dit boek werd in 2014 verkozen tot één van de kerntitels van de Jonge Jury 2014. In 2015 verscheen de Young Adult thriller Oog om oog en nu, in 2017 was daar LivestreamTegenbosch geeft ook nog lezingen en schrijfworkshops aan jongeren vanaf 12 jaar. 

Achterflap 
Hey. Ik ben Rick en ik heb echt de meest bizarre dag achter de rug.
In New York. Met Kris.
Of eigenlijk: zonder Kris, want ik had haar nog maar net ontmoet of ze was alweer verdwenen. En dan bedoel ik ook echt verdwenen. Vanished.
Ik ging haar zoeken.
Het werd een absurde zoektocht, een rollercoaster-ride van twintig uur door Manhattan, met een basejump, een drag queen, een camera, een ontvoering, een explosie, een kopstoot, een goksite, nog meer camera’s, en vooral… met Kris.
Want het was Kris die me meesleurde in haar vrije val en ik heb het gevoel dat we de grond nog steeds niet geraakt hebben. En dat is great (en spectacular en insane en niet echt slim, maar… lees mijn verhaal, dan snap je wat ik bedoel).

Mijn mening
Livestream is een enorm snel boek, alles wat er gebeurt speelt zich af op 1 dag, en het is veel, heel veel. De proloog start nog rustig, met het idee van Rick om naar New York te gaan maar vanaf deel 1, Geland, raakt het verhaal gelijk in een stroomversnelling. Op sommige punten ging het mij allemaal iets te snel en kon ik even niet meer precies bijhouden waar we nu waren en wat er net gebeurd was. Want wat ik net al zij, er gebeurt héél veel in dit boek. Hierdoor moet je wel echt je gedachten erbij houden, want als je een klein stukje mist, mis je gelijk een groot deel van het verhaal. Wel knap dat je een boek op die manier kunt schrijven. Voornamelijk Rick wordt uitgediept, aangezien we het verhaal vanuit zijn perspectief meemaken. Rick blijft ondanks dat nog redelijk oppervlakkig, iets meer verdieping in het personage had van mij wel gemogen. Wat mij dan weer opviel is dat Scrabble terug is. Ik ga er gemakshalve even vanuit dat het dezelfde Scrabble is die in Oog om oog ook een rol speelt. Leuk!

Er niet zijn is iets anders dan er niet méér zijn.

Kris blijft wel een enorm mysterie. Een groot deel van het verhaal draait om haar, maar eigenlijk leren we dit personage bijna niet kennen. Een mysterie!
Wel een hedendaags thema is het gebruik van livestreams. Tegenwoordig lijken we niet meer zonder te kunnen en willen we allemaal meekijken in de levens van een ander. De manier waarop het in dit boek verwerkt is, is weer net even anders en vind ik goed bedacht.
Want door de snelheid van het verhaal word je constant op het verkeerde been gezet en weet je, net als Rick, niet wat er nu precies aan de hand is. En meer nog, wie er te vertrouwen is. Daardoor was de ontknoping toch wel een verrassing.

Als je echt jezelf durft te zijn, hoef je nergens bij te horen, dan willen de mensen bij jou horen.

Livestream is een verhaal met een enorme snelheid, misleiding en vol verrassingen. Daarbij zorgt die snelheid er ook voor dat het verhaal te snel uit is.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Hiermee komt Livestream op 4 mooie sterren.

Amanda

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)