Titel: De executie De executie
Auteur: Daniëlle Bakhuis
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Best of YA
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 272
Recensie: Danielle

Daniëlle Bakhuis woont samen met haar vriend en twee zoontjes in Twente. Ze is een Nederlandse journaliste en schrijfster. Ze schreef o.a. voor Fancy, Yes en Viva. Nu is ze redacteur bij meidenblad CosmoGIRL! Als schrijfster debuteerde Bakhuis in 2008 met het non-fictie boek Love & Leed, de liefdesgids voor meiden. Later volgden de jeugdromans Verliefd van 2 Kanten (2009), Verliefd en nu? (2010), Wraak (2011), Hou Me Vast (2012) en Wat Als… (2013). Verliefd van 2 kanten en Wraak waren kerntitel voor de Prijs van de Jonge Jury. Haar laatste roman Wat als… wordt inmiddels vertaald naar het Duits. Bij uitgeverij Van Goor kwam vorig jaar haar YA thriller De eliminatie uit.

Het is 2048. Het Collectief is aan de macht. Om het land staat een Muur en de levens van alle inwoners zien er hetzelfde uit. Maar wie een misstap begaat wordt keihard afgestraft.
Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren hangend in kooien boven een onpeilbare diepte in een live-show terechtgesteld. Ze zijn hun leven niet zeker, want voor het uur voorbij is zullen bij vier kandidaders de bodems onder hun kooien worden weg geklapt.
‘Vijf’, ‘vier’, ‘drie’, ‘twee’, ‘een’……

Zodra je in het jaartal 2048 terechtkomt, is het besef dat dit nog slechts 29 jaar van nu vandaan is helder. Is het absurd om te denken dat dit allemaal ‘fictie’ is of gaan we daadwerkelijk deze toekomst tegemoet? We zullen het snel in de gaten hebben.
Het boek is onderverdeeld in twee delen waarin bij elk hoofdstuk een personage wordt besproken.

Charlotte, Nathan, Hailey, Frankie en Elifs zijn de vijf kandidaders die terecht staan. Wie er uiteindelijk mag blijven leven is de vraag. ‘Let the show begin’.

Daniëlle heeft met De executie weer een topper van een YA-thriller neergezet. Korte hoofdstukken met een opgebouwde spanning in elk hoofdstuk die zich steeds verder uitbreidt.
Het tweede gedeelte van het verhaal zorgt dan voor een geweldige plottwist waardoor je even op adem kan komen. Maar vervolgens wordt dan toch weer de spanning opgevoerd en gaat het verhaal in een stroomversnelling verder.
Op het einde voel je je enigszins leeg met het besef dat dit zomaar eens werkelijkheid zou kunnen worden. Want wie weet waar de mensheid toe in staat is.

Je beseft pas hoe bijzonder vroeger was, als je een bom op het heden hebt gegooid.

Laten we hopen dat Daniëlle Bakhuis snel met een nieuwe thriller komt want haar boeken zijn heerlijk om te lezen.

Ik geef De executie 5 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)