Titel: Doelwit Alex CrossDoelwit Alex Cross
Auteur: James Patterson
Serie: Alex Cross #24
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Waldemar Noë
Publicatiedatum: Maart 2019
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Amanda

Auteur
Van James Patterson zijn al vele boeken verschenen. Hij is onder andere bekend van de series rondom Alex Cross en The Women’s murder club. Daarnaast schrijft hij veel standalones, vaak samen met andere auteurs, waaronder David Ellis, Michael Ledwige en Maxine Paetro. Patterson debuteerde in 1976. Tegenwoordig mag hij zich bij de bestverkopende auteurs ter wereld scharen. Ook is een aantal van de boeken van Patterson verfilmd, dit betreft boeken uit de Alex Cross-serie. Eén van de bekendste verfilmingen is die van Meisjes plagen (Kiss the Girls) in 1995 met Morgan Freeman als Alex Cross. Doelwit Alex Cross is het vierentwintigste deel in de serie rondom Doctor Alex Cross.

Achterflap
De president van Amerika is vermoord door een sluipschutter. Terwijl het hele land in shock is en honderdduizenden in Washington de begrafenis bijwonen, krijgt Alex Cross de opdracht om samen met de FBI het onderzoek te starten. Alex en zijn vrouw Bree Stone, hoofd van de politie, staan onder grote druk om antwoorden te vinden, maar al snel blijkt een angstig voorgevoel van Alex uit te komen. Dit was niet alleen een aanval op de president, maar ook een doelbewuste aanslag op het functioneren van het hele land. Alex Cross zal alles op alles moeten zetten om zes getrainde huurmoordenaars tegen te gaan in de chaos en paniek van Washington DC.

Mijn mening
Een nieuw deel in de Alex Cross-serie. Een vrij heftig deel moet ik zeggen. De president is namelijk vermoord. En die ene moord, lijkt een kettingreactie teweeg te brengen binnen Amerika.

‘Zelfs de wolven hebben hun vriendelijke momenten.’

Altijd leuk om weer over oude bekende te lezen. Cross blijft een innemend personage, vol empathie en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Een heerlijk gezin ook om over te lezen.
Het verhaal an sich is prima verzonnen, de moord op de president is slechts een minuscuul onderdeel van het verhaal. Deze moord zorgt er namelijk voor dat een immense operatie in gang wordt gezet. Het blijft dan ook niet bij een dode president. Het onderzoek wordt groots opgezet en is niet overal even geloofwaardig. Het is veel giswerk voor Cross met een behoorlijk aantal toevalligheden die hem op de een of andere manier ‘de juiste kant’ opsturen.
Wel leuk is dat ook meerdere hoofdstukken vanuit de daders worden beschreven. Hierdoor zie je een iets groter geheel. Maar het hoe en waarom blijft eigenlijk heel lang onduidelijk.

‘Ik ben een professional. Jij bent een professional. We hebben de klus samen geklaard, en het doel heiligt de middelen.’

Met de lekkere korte hoofdstukken, vlotte, eenvoudige schrijfstijl bezorgd Patterson je weer een aantal vermakelijke leesuurtjes. Maar echt spannend wordt het nergens, het verhaal is voornamelijk een beetje over the top. Neem dan daarbij nog een heel klein verhaallijntje welke ernaast loopt maar eigenlijk weinig inhoud geeft aan het boek. De ontknoping kwam ook een beetje onverwachts. Een lekker boek voor aan het strand of zwembad, maar verwacht zeker geen geweldig spannende thriller.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

3 sterren voor Doelwit Alex Cross van James Patterson.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)