Titel: De nachtploegDe nachtploeg
Auteur: Michael Connelly
Serie: Renée Ballard #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: David Orthel
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 361
Recensie: Miriam

Over de auteur
Michael Connelly werd als misdaadverslaggever genomineerd voor de Pulitzerprijs. Connelly’s boeken hebben alle belangrijke thrillerprijzen gewonnen en wereldwijd zijn er al meer dan 60 miljoen boeken van zijn hand verkocht, zoals BrandhaardDe interne jurySpoordood en De Lincoln-advocaat  

Samenvatting
Renée Ballard, rechercheur bij de politie van Los Angeles, laat niet zomaar over zich heen lopen. Als een van haar superieuren misbruik maakt van zijn positie, aarzelt ze ook geen moment en dient een klacht in wegens seksuele intimidatie. Dat wordt haar niet in dank afgenomen en als straf draait ze de nachtdiensten in Hollywood samen met partner Jenkins. Renée is van mening dat haar groot onrecht is aangedaan, maar ze is blij dat ze nog wel haar werk kan blijven doen. Het frustrerende aan de nachtdienst is dat zij en Jenkins alleen maar het begin van een zaak meemaken en die vervolgens moeten overdragen aan de collega’s die overdag werken.   

Op een nacht krijgen Renée en Jenkins twee zaken op hun bord. Beide zaken dienen ‘s ochtends overgedragen te worden maar Renée kan ze niet loslaten. Jenkins waarschuwt haar, maar Renée trekt zich daar weinig van aan. Ze doet ‘s nachts haar werk en overdag probeert ze die twee zaken op te lossen. Als er onderlinge verbanden blijken te zijn, wordt het voor Renée wel heel persoonlijk.   

Als je de duisternis betreedt, betreedt de duisternis jou ook. Je moet dan besluiten wat je daarmee doet. Hoe je daar een veilige afstand bewaart. Hoe je voorkomt dat de duisternis bezit van je neem.

De Nachtploeg is het eerste deel in de serie rondom rechercheur Renée Ballard en voor mij het eerste boek van Michael Connelly dat ik lees. Moeiteloos neemt Connelly met een hele fijne, vlotte pen de lezer mee in het verhaal rondom Renée Ballard. Het hoe en waarom zij de nachtdiensten draait wordt stukje bij beetje blootgelegd net als haar persoonlijke leven. Haar wereldje is klein, hoe klein wordt ook langzaam prijsgegeven, al houdt Connelly zich nog wel in en laat hij nog genoeg mysterie rondom Renée; ze komt voorzichtig tot leven.   

Het verhaal komt rustig op gang. Je leest hoe Renée en Jenkins met twee zaken geconfronteerd worden waarbij Jenkins alleen maar opgelucht is dat hij ze ‘s ochtends weer kan overdragen, maar dat geldt niet voor Renée. Koste wat kost wil zij zich met deze zaken bezig blijven houden, maar moet daarbij uiterst voorzichtig te werk gaan. Het wordt nog niet heel spannend, maar Connelly weet het allemaal wel dusdanig neer te zetten dat je geboeid blijft lezen. 

Daar komt net over de helft verandering in. Dan gaat ineens het gas los en komt de vaart erin. Van alle kanten worden puzzelstukjes aangereikt (de een wat groter dan de ander) en begint alles langzaam in elkaar te passen. In dit tweede deel komt ook de spanning erin en je blijft maar doorlezen totdat je bij de laatste bladzijde aankomt en denkt ‘gelukkig komt Renée terug in een volgend boek’!   

Leesplezier 4
Schrijfstijl 4
Plot 4
Originaliteit 3
Psychologie 3,5
Spanning 3,5  

Een dikke 3,5 ster voor De nachtploeg

Miriam  

Leave a Reply

  • (not be published)