Titel: Gij nuGij nu
Auteur: Griet Op de Beeck
Genre: Roman
Uitgeverij: Prometheus
Publicatiedatum: februari 2016
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Brenda

Cover
Een jongen in een sportbroekje en een bokshandschoen aan. Misschien dat het een link heeft naar het boek, maar verder doet het me weinig.

Auteur

Griet Op de Beeck (augustus, 1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze ontving voor haar succesvolle debuutroman “Vele hemels boven de zevende” De Bronzen Uil Publieksprijs 2013 en het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013 en de Academica Literatuurprijs 2014. Ook haar tweede boek, Kom hier dat ik u kus, werd door lezers omarmd en er werden inmiddels meer dan 200.000 exemplaren van verkocht.

Achterflap
Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.

Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

Griet Op de Beeck heeft geen roman geschreven, maar Gij nu is geenszins een verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen. Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen. Niet omdat er anekdotische verbanden zouden bestaan, maar omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt.

Mijn mening

Omdat wij niet mogen vergeten wat we weten.

Gij nu was genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016. Vanwege het boek Kom hier dat ik u kus dat veel besproken was, was ik toch wel benieuwd naar dit boek. Vijftien verschillende verhalen in een niet zo’n dik boek.

Het eerste verhaal begon over een echtpaar die voor hun 50-jarig huwelijk een cruise cadeau kregen van hun kinderen. Meer kan ik niet zeggen, want dan zeg je al snel teveel. Zo kort zijn de verhalen. En zo kwamen er nog 14 korte verhalen. De een wat boeiender dan de andere.
Het is wel knap dat je toch elke keer een klein verhaaltje weet neer te zetten, maar af en toe vond ik ze ook wel zeer ongeloofwaardig. Zo is er een verhaal waarin een drol zowat een hoofdrol speelt. En na een aantal korte verhalen vond ik het ook aardig eentonig worden.

De schrijfstijl is goed te doen. Terwijl je leest merk je wel dat het echt een boek is van een Vlaamse auteur, maar dat was zeker niet storend.
Het was helaas geen boek voor mij. Waarschijnlijk toch de ongeloofwaardigheid waar ik in bleef hangen.

Spanning: 2
Plot: 2,5
Leesplezier: 2,5
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 2
Psychologie: 3

Gij nu krijgt van mij 2,5 ster.

Brenda

Leave a Reply

  • (not be published)