Titel: De assistent De assistent
Auteur: S.K. Tremayne
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Vertaling: Erica van Rijsewijk
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Lilian

Auteur
S.K. Tremayne is het pseudoniem van een internationale bestsellerauteur, die woont en werkt in Londen. De vertaalrechten van IJstweeling zijn verkocht aan achttien landen. Volgens Wikipedia gaat journalist en schrijver Sean Thomas (1963) achter het pseudoniem schuil. Thomas heeft als Tom Knox een vijftal archeologische en religieuze thrillers op zijn naam staan.

Achterflap

Ze is in je huis. Ze ziet alles, kent al je geheimen en beheerst je leven. En nu gaat ze het vernietigen.

Jo is net gescheiden en mag voor een zacht prijsje de logeerkamer van haar beste vriendin huren. Het luxe hightechappartement in een bruisende wijk in Londen wordt beheerd door de uiterst nauwkeurige thuisassistent Elektra, die de temperatuur en het licht controleert en Jo tijdens haar eenzame avonden gezelschap houdt.

Maar op een avond begint Elektra uit zichzelf te praten en zakt de grond onder Jo’s voeten weg. Ik weet wat je gedaan hebt. Jo is doodsbang dat het grote geheim dat zij met zich meedraagt aan het licht komt. Maar twee mensen weten wat er gebeurd is, en ze zouden het nooit aan iemand vertellen. Toch?

Een gure winter brengt Londen tot stilstand en Jo ervaart op angstaanjagende wijze dat de Assistent op de boekenplank niet alleen de controle wil hebben over Jo; ze wil haar vernietigen …

Mijn mening
Jo Ferguson is net gescheiden van Simon en zou dakloos zijn als haar beste vriendin Tabitha niet een logeerplek beschikbaar zou stellen, tegen een kleine vergoeding. Het is ook nog eens in een goed deel van London, iets wat normaal gesproken ver boven haar budget zou liggen.

Het appartement is voorzien van de laatste technologische snufjes. Zo staat er in iedere ruimte wel een apparaat waar je al je vragen aan kunt stellen, zoals de Elektra en HomeHelp. Het zijn digitale butlers, die je op elk gewenst moment om hulp of aandacht kunt vragen.

Als Elektra, zonder dat ze erom vraagt, tegen haar begint te praten en dan ook nog eens dingen uit haar verleden opdist, slaat de paniek wel toe bij Jo. Hoe kunnen deze doodse, technologische apparaten dingen weten, waar maar een paar mensen van op de hoogte zijn?

Als lezer zie je twee opties: of de technologie komt tegen ons in opstand, of er is iemand die Jo een hak probeert te zetten, op een zeer intelligente manier.

Het kostte mij enige moeite om in het verhaal te komen. Pas toen ik op een derde was, kreeg het mijn aandacht te pakken. De schrijfstijl van S.K. Tremayne is prettig, maar viel mij op sommige punten tegen. Met name de herhalingen in woorden stoorde mij enorm en haalde mij regelmatig uit het verhaal. De kunst van het schrijven heeft hij zeker in de vingers.

Ik vind de gedachte altijd poëtisch, maar krijg het er ook een beetje koud van; de rivier is er nog steeds – ze stroomt nog steeds – maar is levend begraven. Onzichtbaar kabbelt ze nog steeds voort, als een gekkin in een kerker die in zichzelf zit te mompelen – een ongewenste en krankzinnige tante, gevangen tussen bakstenen muren. Daar beneden.

Het hoofdpersonage Jo wordt goed omschreven en uitgediept, wat niet opgaat voor haar medepersonages. Zij worden matig uitgelicht, wat als consequentie heeft dat je niet echt een inkijkje krijgt in hun gedachtegang.

Tijdens het lezen van De assistent ga je samen met Jo aan alles en iedereen twijfelen. De vraag of kunstmatige intelligentie toekomstmuziek is komt dan ook zeker boven borrelen en zet je als lezer wel aan het denken. Zelfs je eigen smartphone ga je opeens anders bekijken. Je wordt samen met Jo een beetje gek.

Het plot is nogal verrassend, maar niet in positieve zin. Het is wat magertjes en doet ook wat afgeraffeld aan. Verder is het boek wel onderhoudend en creepy; de sfeer die S.K. Tremayne schetst komt tot leven, je gaat nadenken over al die technologische snufjes in je leven. Zijn die wel nodig en te vertrouwen?

Spanning: 2
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

De assistent bracht mij niet wat ik ervan verwachtte en krijgt van mij 2,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)