Titel: VrijdagVrijdag
Auteur: Loes den Hollander
Genre: Thrillers
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: oktober 2006
Aantal bladzijdes: 266 (ePub)
Recensie: Amanda

Auteur
Loes den Hollander schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zit die zich allemaal verdringen om te worden opgeschreven.
Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste literaire thriller. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid.
(Bron: crimecompagnie.nl)

Achterflap
Sandra van Dalsum is een succesvolle zakenvrouw. Ze ziet er goed uit en houdt er minnaars op na zonder dat haar echtgenoot daar een probleem van maakt. Maar Sandra weet heel goed dat ze met haar huidige, veel jongere, minnaar een grens overschrijdt. Ze besluit de relatie te beëindigen, maar voordat ze dit aan hem kan vertellen, gebeurt er iets waardoor ze alle controle verliest. Haar perfecte leven verandert in een nachtmerrie.

Vrijheid, blijheid is het motto. Geen verplichtingen.

Mijn mening
Nog nooit heb ik een boek van Loes gelezen, ondanks dat er toch twee in de kast staan. Nu ze auteur van de maand is, is het dus het uitgelezen moment om eens een boek op te pakken! Na het lezen van het boek kwam ik er ook nog eens achter dat het haar debuut was, dus toepasselijk, ik las het debuut van Loes als mijn debuut van Loes. Snap je het nog?
Maar goed, het boek dus. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, maar ik had wel het idee dat het een eerder boek van haar was. Af en toe kwam ik wat inconsequenties in het verhaal tegen en op sommige punten voelde het een beetje alsof ze haast kreeg om de verhaallijnen bij elkaar te krijgen. Wat toevalligheden kwamen voorbij gewandeld (niet heel erg, die heb je ook gewoon nodig om een verhaal draaiende te houden).

Je kinderen heb je maar te leen, heeft de moeder van Sandra haar vaak voorgehouden. Ze komen in je leven, je voedt ze op om ze weer los te laten. Ze zijn je bezit niet.

Het boek begint direct met een spannende proloog, want waarom mag Sandra Angelique niet bellen? Wat is dat gevaar? En wie is Stefan? Daarna belanden we eigenlijk zo’n beetje direct in bed in hotel De Beurs waar Sandra met haar minnaar de sterren van de hemel vrijt (op vrijdag, dat verklaart de titel gelijk al grotendeels). Heel lang gebeurt er weinig, Sandra leeft haar leven, gaat naar haar werk, naar huis, we maken kennis met het thuisfront enzovoorts. Maar dan gebeurt het, het leven van Sandra komt stil te staan waarna het in een stroomversnelling raakt. Er gebeurt ineens heel veel, Sandra krijgt bedreigingen aan eigen adres en uiteindelijk komt het zover dat ze moet onderduiken. Over Sandra komen we heel veel te weten omdat het verhaal vanuit haar perspectief geschreven is. De overige personages komen hierdoor niet zo heel goed uit de verf en blijven wat eendimensionaal.

Kijk om je heen en ontdek je soulmates. Je kiest je ouders en familie nu eenmaal zelf niet uit. Maar wél degenen die de gaten vullen.

De verhaallijn begint wat traag, er lijkt weinig te gebeuren behalve het overspel van Sandra. Daarnaast loopt er nog een klein draadje over de verdwijning van haar opa van jaren geleden, die je in eerste instantie niet zo aan het verhaal kunt linken. Maar dan ineens halverwege het boek slaat het weer om en wordt het boek heel spannend. Je wordt meegezogen in de intriges en onzekerheden van Sandra, maar ook in de plotlijn, want waar draait dit allemaal op uit? Vanaf dit punt is het boek wegleggen ook eigenlijk geen optie meer. Je móet weten hoe het nu in elkaar zit.

De bedrieger is bedrogen.

Vrijdag is een prima debuut. Ondanks dat het verhaal wat traag op gang komt, wordt dit later in het boek ruimschoots goed gemaakt. Personages hadden iets verder uitgewerkt mogen worden. Maar nogmaals, voor een debuut meer dan prima. Dat kan alleen maar betekenen dat de volgende boeken van Loes nog beter zullen zijn, toch?!

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Hiermee kom ik op 3,5 ster voor Vrijdag van Loes den Hollander.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)