Titel: Gyn & OngynGyn & Ongyn
Auteur: Erik Boss
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Ambilicious
Publicatiedatum:oktober 2018
Aantal bladzijdes: 134
Recensie: Danielle

Erik Boss (1967) twijfelde tijdens zijn schooljaren tussen een loopbaan in de journalistiek of in de geneeskunde. Het werd de laatste. Ondanks zijn grote passie voor het vak gynaecologie bleef schrijven zijn tweede liefde. Zo schrijft hij een medische column voor het weekblad Privé. Gyn & Ongyn is zijn debuut als auteur van korte verhalen.

Een gynaecoloog is dagelijks zeer intiem betrokken bij zowel het begin als het einde van het leven en alles wat daartussen zit. De veelzijdigheid van het vak maakt dat een gynaecoloog in vreemde, ontroerende, vrolijke, bizarre, zenuwslopende en intens verdrietige situaties terechtkomt. Deze verzameling waargebeurde verhalen uit de dagelijkse praktijk geeft op luchtige, maar ook indringende wijze met een lach en een traan een kijkje achter de schermen van het bijzondere leven van een gynaecoloog.

Wat moet je verwachten als een gynaecoloog opeens gaat schrijven over zijn dagelijkse belevenissen in zijn vak. Het boek Gyn & Ongyn geeft je een kijkje in de spreekkamer van de gynaecoloog.

Het eerste dat in je opkomt zijn die verdomde beugels die daar in de hoogte als koud ijzer naar je staren.

Een typische gynaecologenhouding. Beetje kromme rug en licht gebogen nek, het hoofd begraven tussen twee door beensteunen in ongemakkelijke houding omhoog gebrachte benen van en patiënt.

Dan word je verrast en ontroerd door de manier waarop de werkelijk voor je neergeschreven is. Erik Boss schrijft levendig waarbij je als het ware naast hem zit en je soms met tranen in je ogen de verhalen aanhoort van de patiënt.

Het ergste leek voorbij. Hoe erg ik ernaast zat met deze inschatting, zou ik de volgende ochtend merken.

Het boek is een afwisseling van verhalen uit zijn praktijkkamer als ook zijn ontwikkeling als persoon tijdens zijn studie en werk. Humor en zelfspot, maar ook verdriet en teleurstelling maken dit boek tot een complete inkijk. Zelfs bij de epiloog ben je gevoelsmatig nog niet klaar met lezen.

Er zal nog lang nagepraat worden in de wachtkamer en hopelijk krijgen we nog eens een kijkje in het leven van Erik Boss als gynaecoloog.

Ik geef Gyn & Ongyn 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)