Titel: Zielenmenners Zielenmenners
Auteur: Terrence Lauerhohn
Genre: Horror
Uitgeverij: Ambilicious
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 291
Recensie: Yfke

Auteur
Terrence Lauerhohn
is geboren op 31 mei 1960 en lag in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Pas op 51-jarige leeftijd is hij gaan schrijven. Met zijn donkere pen weet hij thriller- en fantasylezers tot de laatste punt geboeid te houden.

Achterflap
De ooievaar brengt volgens onze folklore de kinderen. Dit volksgeloof verklaart niks meer dan dat. De mythe heeft echter een duistere, diepere oorsprong.
Het woord ooievaar is een verbastering van het Proto-Germaanse woord auda-bara-, dat letterlijk ‘schatdrager’ betekent. Hij draagt inderdaad een grote schat, de kinderziel. De ziel van het kind komt uit de Andere of Onderwereld. Deze wereld is onder meer via een waterbron te bereiken.
Suzan Maryot is een ervaren politierechercheur in Manhattan. Zij en haar partner Bill jagen op twee seriemoordenaars die allebei bovennatuurlijke krachten schijnen te bezitten. Suzan is vastbesloten om de waarheid over deze twee moordenaars te achterhalen. Wat ze ontdekt is een waarheid die voor gewone mensen beter geheim kan blijven.

… Niet elke mens heeft een menselijke ziel …

Mijn mening
Na het dichtslaan van dit boek moest ik eerst even bijkomen van de vele gebeurtenissen in Zielenmenners en het rappe tempo waarmee ze elkaar opvolgden. Zielenmenners begint meteen met een gebeurtenis waarvan de gruwelijkheid je meerdere keren overvalt. Deze donkere, bloederige, goedgeschreven scene die verrast en doet gruwelen, is een goede voorbode op de rest van dit boek. Je weet dat Suzan het niet makkelijk gaat krijgen met het opsporen en tegenhouden van deze maniak, maar als je denkt te weten wat je kunt verwachten, heb je het waarschijnlijk mis.

Veel tijd om op adem te komen na de eerste scenes is er niet, en daar duikt het probleem dat ik met Zielenmenners heb meteen de kop op. Er gebeurt zoveel en de schrijfstijl van Lauerhohn is soms zo bloemrijk dat als je even niet oplet, je mist wat er gebeurt. Een uitgebreide en originele fantasiewereld en mooie donkere schrijfstijl konden bij mij net niet opboksen tegen het tempo en de subtiele uitleg van bepaalde dingen, zoals de plaats van de ooievaarsmythe in het verhaal. Halverwege het boek raakte ik het dan ook een beetje kwijt en kon ik moeilijk weer in het verhaal komen.

Voor fantasylezers is Zielenmenners een aanrader; mij sprak vooral het taalgebruik en het horror-aspect van Zielenmenners aan, maar ik merkte dat ik toch liever naar een Discworld-roman grijp.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 3

Ik geef Zielenmenners 3,5 ster.

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)