Titel: Verpest Verpest
Auteur: Liesbeth van Kempen
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Danielle

Auteur
Liesbeth van Kempen debuteerde met Gevaarlijk spel in 2015 en in 2019 verscheen Verpest bij uitgeverij De Fontein Crime. Liesbeth van Kempen werd met haar debuut Gevaarlijk spel genomineerd voor de Hebban-debuutprijs. Zij is medeoprichter van Moordwijven, een collectief van thrillerauteurs.

Achterflap
Wanneer coach Barbara in Frankrijk een workshop verzorgt heeft ze al snel in de gaten dat de zeven deelnemers een gedeeld verleden hebben. De onderlinge sfeer is vijandig en ondanks Barbara’s verwoede pogingen komen ze niet nader tot elkaar. Wanneer gedurende de week steeds meer deelnemers verdwijnen wordt duidelijk dat het verleden de zeven in rap tempo en niet zonder gevaar inhaalt. In een race tegen de klok moet de waarheid achterhaald worden.

Mijn mening
Het verhaal begint met een proloog die meteen een hoog gehalte aan spanning veroorzaakt en waardoor je snel verder wilt lezen om erachter te komen waarom deze persoon in zo’n benarde situatie terecht is gekomen. Daarna kom je in een stukje terecht dat duidelijk aangeeft dat hier een naar spel gespeeld wordt.

Het concept is duidelijk: zeven mensen die allemaal een verleden hebben dat op een of andere manier iets met elkaar te maken heeft. En ondanks dat je zeer benieuwd bent wat dat verleden inhoud valt er midden in het verhaal toch wel een dip, waarbij het telkens terugvallen op de workshop het verhaal niet ten goede komt. Dit komt mede door het feit dat er te weinig info komt over wat de workshop eigenlijk inhoudt. En natuurlijk is dit niet het doel van het verhaal, maar het er had wat meer over uitgeweid kunnen worden.

De hoeveelheid personages is misschien net iets aan de hoge kant om eenieder dan ook op een juiste manier uit te werken. Toch nader je snel het einde omdat de schrijfstijl van Liesbeth prettig is en de spanning verder toeneemt.

Het woord ‘verpest’ loopt als een rode draad door het verhaal en je voelt de onderlinge haat tussen de deelnemers van de workshop. Het onderwerp dat hiermee aangesneden wordt, is nog steeds een groot probleem in onze samenleving en nog steeds worden kinderen en zelfs volwassen mensen gepest. Hiermee raakt Liesbeth een gevoelige snaar, zeker voor de mensen die het zelf hebben ondergaan. In de hoop dat dit ook voor de tegenstanders geldt.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Ik geef Verpest 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)