Er werd een Ontspoordoproep gedaan door de NS om mee te doen aan hun digitale thriller Ontspoord, die uit zo’n 210 tekst-, foto- en videoberichten zou bestaan. Het verhaal gaat over Sarah, die na een werkborrel per ongeluk iets ziet wat ze niet had mogen zien en plotseling verdwijnt. De thriller is een bedenksel van scenarist Melle Runderkamp, die we kennen als schrijver van films en series zoals Shouf shouf!, Het Schnitzelparadijs en Voetbalvrouwen. De verder onbekende Amsterdamse sportinstructrice Carlijn van Mosselveld speelt de hoofdrol.  

De zeven personages die dit verhaal zouden gaan vertellen, werden via een WhatsAppbericht bekend gemaakt en maandagochtend was de aftrap.  

Maandagochtend. Het eerste bericht komt binnen van Zarifa, die naar Sarah op zoek is. Al snel wordt duidelijk dat Sarah zich in een benarde situatie bevindt. Wat hier de oorzaak van is, is in het begin niet duidelijk. Verdacht persoon Hans heeft wel een duidelijke mededeling aan Sarah en dat is dat ze zich zo snel mogelijk bij hem moet melden. 

Dinsdag komen de berichten van de paps en mams van Sarah, die zich ongerust maken omdat er inmiddels politie bij hen aan de deur heeft gestaan.  

Woensdag wordt duidelijk waarom Sarah ondergedoken is en er zoveel verschillende mensen op zoek zijn naar haar. Ze is getuige geweest van iets dat ze maar beter niet had kunnen zien. Nu moet ze proberen om uit de handen te blijven van diegene die meer op z’n kerfstok heeft. 

Donderdag komen nog enkele verontrustende berichten binnen van Jens, een vriend van Sarah, die op onderzoek is gegaan met enkele gegevens die Sarah hem heeft toegestuurd. 

Op vrijdag komt dan uiteindelijk de ontknoping van het verhaal en wordt het afgesloten met een laatste bericht van mams.  

Het was natuurlijk een leuke opzet, geselecteerd worden om hieraan mee te kunnen doen, en de verwachtingen lagen misschien hierdoor iets te hoog. De berichten werden voornamelijk in de ochtend- en avondspits doorgezet, waardoor je tussendoor wel heel lang moest wachten en het gevoel dat je een thriller aan het volgen was dan ook telkens wegviel. 

De interactie tussen de verschillende personages had ook niet de juiste opzet omdat je van elk persoon apart een bericht ontving en er dus niet vanuit een groep gewerkt werd. Hierdoor vielen sommige gesprekken weg, omdat die dan onderling gepleegd werden en niet naar je eigen berichtenapp gestuurd werden. 

Het verhaal had wel enige inhoud maar met 200 berichten in 5 dagen is dit natuurlijk veel te summier uitgewerkt, wat wel jammer is, want er had veel meer ingezeten. 

Mocht de NS nog eens een soortgelijk idee willen uitvoeren, dan zou ik nog maar eens goed naar het concept van deze setting kijken en hopelijk lering trekken uit de feedback, die de mensen die meegedaan hebben na afloop konden geven. En dan ben ik zeker geïnteresseerd in een vervolg hierop. 

Nu in ieder geval hopen dat de NS zélf niet ontspoord. 

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)