Titel: Duister verleden
Auteur: Wim Hendrikse
Serie: Eyewitness #2
Uitgeverij: Aspekt
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 406
Recensie: Brenda

Duister verledenCover
Een witte cover en je ziet de onderbenen van een vrouw en van dezelfde vrouw zie je ook nog de schaduw op de grond. Ik vind de cover niet echt boeiend. Wel zou ik het boek oppakken vanwege de titel in het rood. Ik word dan toch wel nieuwsgierig waar het boek over zou gaan.

Auteur
Wim Hendrikse (1958) is een Nederlandse schrijver, met name van een aantal boeken over David Bowie en van boeken uit het thrillergenre.
Sinds 2005 publiceerde Wim Hendrikse 13 boeken en werkte hij mee aan 5 bundels korte verhalen. Daarnaast heeft hij een aantal artikelen geschreven.

Tussen 2005 en 2016 schreef Hendrikse naast de Bowie-boeken, een bundel korte verhalen (samen met Marie-Christine van Vooren) en een komische roman, voordat hij het thrillergenre ontdekte. In 2016 verscheen zijn eerste thriller: Familiegeheimen. Daarna volgden twee delen in de Eyewitness-reeks: Bloedband (2018) en Duister verleden (2019), met speurder Joop Hamelink uit Terneuzen in de hoofdrol. In Bloedband en Duister verleden heeft hij verhalen verwerkt die zijn ouders hem vertelden, uit de tijd dat het gezin in Zonnemaire woonde.
De boeken in de Eyewitness-reeks spelen zich volledig af in Zeeuws-Vlaanderen. De boeken kunnen onafhankelijk van elkaar gelezen worden.
(bron: wikipedia)

Achterflap
De moeder van archeologe Linda Francke komt te overlijden en kort daarop verdwijnt haar zus. Vervolgens pleegt iemand een inbraak in haar huis en een man overlijdt onder verdachte omstandigheden. Al deze zaken blijven onopgelost.
Tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe zeesluis in Terneuzen stuit men op het skelet van een baby, die omstreeks 1830 is vermoord. Was archeologe Linda Francke bij toeval betrokken bij het voorbereidende bodemonderzoek?
Detective Joop Hamelink en rechercheur Theo de Rooy vinden een gruwelijk verminkt lijk, waardoor de gebeurtenissen, in het anders zo rustige Zeeuws-Vlaanderen, in een stroomversnelling komen.
Het spoor lijdt naar een kleine sekte in Zuiddorpe, geleid door een charismatische man die angstvallig probeert zijn ware identiteit verborgen te houden. Verleden en heden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Mijn mening

Je hart breekt, het blijft kloppen en je gaat verder met je leven.

Detective Joop Hamelink heeft samen met zijn vader Richard een detectivebureau genaamd Eyewitness. Je kan dit deel goed lezen zonder het eerste deel gelezen te hebben. Af en toe werd er iets vermeld over Joops verleden wat je misschien in het vorig deel zou hebben kunnen lezen.

Het eerste hoofdstuk start direct met een terugblik waarin een man een inbreker denkt te zien om vervolgens door die man ook achterna gezeten te worden. In het tweede hoofdstuk zijn we in het heden beland en vindt men een skelet van een baby. Een vreemde overgang, maar alle verhaallijnen komen uit eindelijk goed bij elkaar.
In het begin kon het verhaal me niet echt boeien. Er kwamen zelfs stukken in voor hoe Joop door Terneuzen liep. Voor mij totaal niet bekend, maar mijn echtgenoot kon het redelijk volgen hoe ze liepen. Dus voor iemand die de buurt kent is het een aanvulling. Ik vond het te langdradig en niet nodig. Wat wel leuk om te lezen was dat er een laagstam fruitboom geplant gaat worden en laat ik nu zelf werkzaam zijn in de fruitbomen.

Als het verhaal eenmaal op gang is vind ik het vlot lopen. Een zoektocht om erachter te komen wie er nu achter verschillende gebeurtenissen zit. Een aanvulling was de teksten vanuit de dader. Het geeft wat spanning in het verhaal.
Tijdens het lezen denk je het steeds wel te weten, maar toch werd ik geregeld op het verkeerde been gezet. Het einde vind ik zeker goed in elkaar gezet en verrassend.

Wim Hendrikse heeft een goed verhaal weten neer te zetten. Af en toe ook echt beeldend en zat je echt in het verhaal. Ik denk dat dit boek voor iemand die uit Zeeuws-Vlaanderen komt of er bekend is absoluut een aanrader is.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Duister verleden krijgt van mij een mooie 3,5 ster.

Brenda

Leave a Reply

  • (not be published)