Titel: Echo
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luijtingh-Sijthoff
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 616
Recensie: Alexander

Over de auteur:
Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award. Hij brak internationaal door met zijn thriller HEX, die inmiddels verscheen in meer dan 30 landen. Waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Duitsland, China en Japan. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak. In Nederland en Vlaanderen gingen ruim 75.000 exemplaren van HEX over de toonbank.

EchoAchterflap:
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.

Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Mijn mening:

it happens fast for some people and slow for some, accidents or gravity, but we all end up mutilated – Chuck Palahniuk

Echo opent met een angstaanjagende scène tussen Sam en zijn zus Julia, waarbij Julia in paniek is en Sam uit alle macht bij haar probeert te komen voor het te laat is. ‘Er staan daar mensen in het trapgat, en ze staren roerloos naar haar omhoog.’ Beelden van een tragisch ongeval uit hun kindertijd spelen hun  eveneens parten.

Echo vertelt het verhaal van Nick en Sam. Nick is fanatiek bergbeklimmer. Tijdens een van zijn tochten gaat het mis, Nick en zijn klimpartner Augustin komen in de problemen. Nick overleeft ternauwernood, zijn klimpartner Augustin is dood. Sam, die sowieso de obsessie van Nick niet snapt en een fobie voor bergen lijkt te hebben, treft zijn vriend gruwelijk verminkt aan in het ziekenhuis. Sam twijfelt of hij voor zijn vriend moet zorgen of moet vluchten. Niet alleen de littekens en verminking spelen hem parten, hij herkent zijn eigen partner niet meer.

Terwijl Nick zich verschuilt achter zijn verband, worstelt Sam met zijn eigen opgetrokken littekens. Wat zou jij doen wanneer je partner ernstig verminkt is geraakt? Heb jij echt de moed om te blijven en om je eigen angsten onder ogen te komen?

We vertellen allemaal verhalen als de waarheid te pijnlijk is – Thomas Olde Heuvelt

Door middel van dagboekfragmenten (aantekeningen, notities, briefwisselingen) van Nick en Sam en krantenartikelen neemt Thomas Olde Heuvelt ons mee in een bizar en gruwelijk verhaal. Gebruikmakend van mythologie, tradities en een passie voor bergbeklimmen weet Olde Heuvelt de lezer mee te nemen in een verhaal dat je op het puntje van de stoel weet te krijgen en je ondanks het formaat van het boek maar door wilt blijven lezen.

Ieder huis hing scheef onder schaduwen – Thomas Olde Heuvelt

Boven elk hoofdstuk verwijst Olde Heuvelt naar een klassiek verhaal, bedoeld als korte samenvatting van het hoofdstuk maar ook als ode aan de klassiekers waarmee hij ook zijn liefde voor de thriller en het horror genre op de lezer probeert over te brengen.

Echo is een verschrikkelijk spannende, bovennatuurlijke en lugubere thriller. Een verhaal dat inspeelt op oerangsten. Het prikkelt de fantasie en zorgt ervoor dat je je goed kunt inleven in de personages. Maar Echo is ook een verhaal over liefde en de sterke (familie)band.

Olde Heuvelt maakt gebruik van een aparte vertelvorm, het gehele boek is in dagboekstijl geschreven. Als het ware krijg je een inzicht wat er zich op de berg heeft afgespeeld en hoe Sam de gevolgen van zijn kant heeft ervaren waardoor je een directe binding met de personages hebt. Ook personages die een ondergeschikte rol spelen vertellen hun verhaal als in een dagboek. Een vorm van vertellen die alleen maar bijdraagt aan de spanning en het dicht op de huid brengt.

One crow sorrow, Two crows joy, Three crows a letter, Four crows for a boy, Five crows silver, Six crows gold, Seven crows a secret, Never to be told – Nursery rhyme (adapted)

Echo is een origineel, eng, spannend, filmisch verhaal en weet tot aan het einde te boeien. Met een een laatste alinea die mij ontroerde.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Psychologie: 5
Leesplezier: 5
Plot: 5

Echo krijgt van mij 5 sterren.

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)