De Bookspot Gouden Strop 2019 is gewonnen door: De witte kamer van Samantha Stroombergen!

De BookSpot Gouden Strop is dit jaar gewonnen door Samantha Stroombergen met haar boek De witte kamer (Meulenhoff Boekerij). Dit is zojuist bekendgemaakt door juryvoorzitter Anniko van Santen in het tv-programma 5 Uur Live. Voor het winnen van de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, krijgt Stroombergen een geldbedrag van € 20.000.

Uit het juryrapport:
De witte kamer is beklemmend en levensecht
‘Stroombergen schrijft met lef. Het actuele thema en de levendige personages zorgen voor een diepere laag in het boek. Alle hoofdpersonen zijn hun onschuld verloren door gebeurtenissen in het verleden. Hoe dit hun levens, denkwijze en handelen beïnvloedt, maakt Stroombergen heel invoelbaar. Ook haar beschrijvingen vanuit het perspectief van het slachtoffer, de journalist in de witte kamer, zijn beklemmend en levensecht. Daarmee biedt dit boek een mooie mix tussen mens en misdaad. De witte kamer is strak, maar dwingend opgebouwd naar een krachtige ontknoping. Er staan prachtige zinnen in die je graag zou overschrijven in een notitieboekje, om ze voor altijd bij je te houden.’

De BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, is dit jaar voor Erik Betten met Quarantaine (Luitingh-Sijthoff). Betten ontvangt een bedrag van € 2.000. De bekendmaking van deze twee prijzen is de aftrap van de Spannende Boeken Weken, waarin het meest populaire genre in Nederland centraal staat, dit jaar van 1 tot en met 21 juni.

Uit het juryrapport:
Quarantaine getuigt van lef en vakmanschap
‘Erik Betten is een schrijver die buiten de gebaande paden durft te treden, die de lezer nauwelijks de tijd geeft om stil te staan bij de gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Een boek dat getuigt van lef en vakmanschap! Vanaf de eerste bladzijde zit het tempo van deze actuele thriller er meteen in. Het Fries in sommige dialogen werkt wellicht vervreemdend, maar de eigenzinnigheid en het vakmanschap van deze debutant weegt daar ruimschoots tegenop. Quarantaine is oorspronkelijk, actueel en stijlvast geschreven.’

Spannende Boeken Weken 2019
De uitreiking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vormen de aftrap van de Spannende Boeken Weken, van 1 tot en met 21 juni. Het spannende boek is met stip het populairste boekgenre onder de Nederlandse bevolking. Een op de zeven boekenlezers leest wekelijks een thriller of detective. De Spannende Boeken Weken zijn de aftrap van Zomerlezen, want in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 32% van de totale omzet uit de verkoop van fictie (bron: KVB-SMB/GfK). Onder het motto ‘Je vakantie begint met boeken’ werkt Stichting CPNB daarom vanaf de Spannende Boeken Weken de hele zomer samen met sponsor TUI, met als missie lezen te bevorderen en ontspanning te vergroten.

De BookSpot Gouden Strop
De Gouden Strop
bestaat 33 jaar en heet sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De Gouden Strop en Schaduwprijs vormen sinds 2012 de start van de CPNB-campagne ter promotie van spannende boeken. Vorig jaar won Willem Asman met Enter (Ambo|Anthos). Het boek stond vervolgens vijf weken lang in De Bestseller 60.

De shortlist van de BookSpot Gouden Strop:

  • De munt van Judea (Volt), Kefah Allush
  • De witte kamer (Meulenhoff Boekerij), Samantha Stroombergen
  • Erfenis (Luitingh-Sijthoff), Henk Apotheker & Kirsten van Dissel
  • Genadeschot (Meulenhoff Boekerij), Felix Weber
  • Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo), Kasper van Beek

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen).

De BookSpot Schaduwprijs
De BookSpot Schaduwprijs
wordt in 2019 voor de 23e keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. Vorig jaar won Over het spoor (Prometheus) van Eva Keuris.

De shortlist van de BookSpot Schaduwprijs:

  • De munt van Judea (Volt), Kefah Allush
  • Quarantaine (Luitingh-Sijthoff), Erik Betten
  • Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo), Kasper van Beek

De jury van de BookSpot Schaduwprijs 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard), Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur) en Willem Asman (thrillerauteur en winnaar BookSpot Gouden Strop 2018). Stichting Lira ondersteunt het jurytraject van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs.

Geschenk Spannende Boeken Weken door Thomas Olde Heuvelt
Thrillerauteur Thomas Olde Heuvelt schrijft het geschenk voor de Spannende Boeken Weken 2019. Lezers ontvangen het geschenk in de boekhandel bij een besteding vanaf € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. In het geschenk, getiteld Dolores Dolly Poppedijn, glijdt Charlotte na de dood van haar baby Dolores steeds verder af in haar verlangen om haar perfecte baby te herscheppen. Olde Heuvelts psychologische griezelthriller is een huiveringwekkende vertelling in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor.

Klik hier voor meer informatie over de BookSpot Gouden Strop en Schaduwprijs

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)