Titel: Meer gelukkig dan niet
Auteur: Adam Silvera
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
Vertaling: Lies Lavrijsen & Tine Poesen
Publicatiedatum: Januari 2019
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Manon

Auteur
Adam Silvera is geboren en opgegroeid in de Bronx, New York. Tegenwoordig woont Adam in Los Angeles. Hij is o.a. werkzaam geweest als kinderboekverkoper en schreef recensies over kinder- en young adult boeken. Voor meer informatie over zijn boeken en Adam zelf: www.adamsilvera.com

Achterflap
De zestienjarige Aaron heeft het moeilijk. Na een familiedrama is hij vergeten hoe het voelt om gelukkig te zijn. Tot hij Thomas ontmoet. Eindelijk durft hij te vertellen over zijn verleden en te dromen over zijn toekomst. Maar daarbij leert Aaron ook dingen over zichzelf die zijn leven ingewikkeld maken, en die nieuwe pijn met zich meebrengen. Hij vestigt zijn hoop op een revolutionaire ingreep die zijn geheugen kan resetten. Maar tegelijkertijd is hij bang om te vergeten wie hij werkelijk is.

Mijn mening
Het verhaal start gelijk met een folder tekst over het Leteo-instituut, weg voor je het weet. Heel intrigerend, wat heeft dit met Aaron te maken, de hoofdpersoon van dit boek? We treffen Aaron met zijn vrienden, terwijl ze aan het chillen zijn, buiten voor hun flatgebouw. Aaron heeft het niet makkelijk, zijn familie is arm en zijn vader heeft zelfmoord gepleegd. Hij heeft zelf ook een poging gedaan om zich van het leven te beroven. Gelukkig heeft hij een vriendin, Genevieve, die hem altijd een luisterend oor biedt. Maar dan ontmoet hij Thomas, met wie hij het gelijk goed kan vinden, soms iets te goed. Waardoor Aaron vragen aan zichzelf gaat stellen: vindt hij Thomas gewoon leuk, of echt leuk? Maar ik heb toch een vriendin en wil ik dit wel? Hoe kan ik ophouden Thomas leuk te vinden? En dan is daar het Leteo-instituut, wat kunnen zij doen voor hem?

Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat we elkaar zo lang zullen aankijken. Ik buig me naar haar toe en zoen haar, en het is oprecht en blij en alle laatste zoenen zouden zoals deze moeten zijn.

Meer gelukkig dan niet bestaat uit meerdere delen met elk korte, overzichtelijke hoofdstukken. Zelf vind ik dat heel prettig lezen en Adam Silvera verstaat die kunst. De eerste twee delen gaan over het nu, het derde deel (ook wel deel 0) gaat over wat er in het verleden is gebeurd. In het laatste deel, deel 4, komt Aaron tot de conclusie dat het leven is zoals het is.

Ik kan een heleboel dingen bedenken die ik liever zou doen dan met mijn broer over seks praten, maar sterven als maagd staat niet op dat lijstje.

De schrijver levert een prachtig boek af over een jongen die worstelt met zijn seksualiteit, mooi hoe de schrijver dit verwerkt in zijn verhaal. Hij laat zien dat je er mag zijn zoals je bent. Meer gelukkig dan niet is zijn debuut, een boek met verrassende wendingen, een beetje spanning, humor en een stukje sciencefiction, namelijk het Leteo-Instituut met een baanbrekende methode over geheugenverlichting. Kortom: Adam Silvera behoort tot mijn favoriete young-adult auteurs!

Spanning: 2,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

3,5 ster

Manon


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Leave a Reply

  • (not be published)