Titel: Ik weet wie je bent
Auteur: Alice Feeney
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Mary Bresser
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes:352
Recensie: Amanda

Auteur
Alice Feeney is schrijver en journalist. Ze werkte 15 jaar bij de BBC als verslaggever, redacteur en producer. Ze woonde in Londen en Sydney, maar is uiteindelijk neergestreken op het platteland van Surrey.
Haar thrillerdebuut Soms lieg ik was een internationale bestseller en wordt momenteel bewerkt tot tv-serie. Ik weet wie je bent is haar tweede boek.

Achterflap

Niet iedereen wil iemand zijn.
Sommige mensen willen liever iemand anders zijn.

Aimee Sinclair: de actrice die iedereen denkt te kennen, alleen weet men niet waarvan.
Behalve ik. Ik weet precies wie je bent, waar je vandaan komt en wat je hebt gedaan.
Je echtgenoot is vermist en de politie denkt dat je iets verbergt. Voor je werk doe je je altijd voor als iemand anders, je bent een professionele leugenaar. Maar dat is niets nieuws voor je, toch?
Want ik weet dat je al eerder loog. Je hebt altijd gelogen. En de leugens die we onszelf vertellen, zijn de gevaarlijkste leugens van allemaal.
Een psychologische thriller boordevol plotwendingen waarvan de haren je te berge rijzen en je hartslag versnelt. De briljante nieuwe pageturner van de bestsellerauteur van Soms lieg ik.

Mijn mening

Naarmate we ouder worden, wisselen we de valuta van onze dromen in voor een door aanvaarding gesubsidieerde werkelijkheid.

Soms lieg ik, het debuut van Feeney, heb ik ook gelezen. Dit vond ik een verrassend goed debuut en ik keek dan ook uit naar een volgend boek van haar hand. Waar je in Soms lieg ik werd meegezogen in een duistere gedachten/dromenwereld van een comapatiënt, word je in Ik weet wie je bent meegezogen in een duistere wereld waarin je steeds aan jezelf gaat twijfelen. Want hoe zit het verhaal rondom Aimee nou toch? Kan Aimee haar eigen herinneringen nog wel vertrouwen? Wordt ze door iemand voor de gek gehouden, of houdt ze zichzelf voor de gek?

Soms kan één persoon die in je gelooft je hele leven veranderen. Soms kan één persoon die niet in je gelooft je hele leven kapotmaken. De mens is een uiterst gevoelige soort.

Aimee is eigenlijk het enige personage wat, min of meer, duidelijk wordt uitgelicht. Maar zelfs daar ga je aan twijfelen tijdens het lezen. De andere personages zijn echt bijpersonages en spelen allemaal een duistere rol, spelen ze eigenlijk wel een rol? En welke rol spelen ze dan? Net zoals Aimee haar rollen in films vol overtuiging speelt, speelt iedereen zijn of haar rol in dit boek vol overtuiging. Het is als lezer moeilijk onderscheid te maken tussen wat nu echt is en wat gespeeld. Erg goed uitgewerkt vind ik! Je wordt steeds weer op de proef gesteld en telkens weer een andere kant op gestuurd.

[Je trouwt met je spiegelbeeld, met iemand die je tegenpool is, maar van wie je denkt dat hij hetzelfde is. Als hij een monster is, wat ben ik dan?]

Het verhaal zit goed in elkaar en barst van de psychologische spanning. Je leeft mee met Aimee en haar zoektocht naar de waarheid. Maar ook met de jonge Aimee, die tussendoor ook aan het woord komt. Hieruit maak je langzaamaan op waarom ze geworden is wie ze nu is. Maar daaruit rijst ook de vraag, is Aimee wel te vertrouwen? Feeney weet je met de opbouw van spanning, haar vlotte schrijfstijl en de wisselingen tussen heden en verleden steeds geboeid te houden. Het verhaal is goed opgebouwd, spannend en verrassend. De ontknoping blijkt een nog grotere verrassing dan in eerste instantie gedacht.

Met Ik weet wie je bent doet Feeney het weer. Ze zet weer een spannend, krachtig en duister verhaal neer waarin niks is wat het lijkt en niemand wie hij zegt of beweert te zijn. Je wordt vanzelf paranoïde van dit boek.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Een hele mooie 4,5 ster voor Ik weet wie je bent.

Amanda


Zoek een boekhandel in de buurt

Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Leave a Reply

  • (not be published)