Liever het bloed

Titel: Liever het bloed                          
Auteur: Michael Bennett
Serie: Hana Westerman #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Catalien van Paassen
Publicatiedatum: 18 april 2023
Aantal bladzijdes: 335
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Michael Bennett (Ngāti Pikiao, Ngāti Whakaue) is auteur, scenarioschrijver en regisseur. Zijn films werden geselecteerd voor diverse festivals, waaronder Cannes, Berlijn, Toronto en New York. Zijn non-fictieboek, In Dark Places, over een van Nieuw-Zeelands grootste gerechtelijke dwalingen, won de prijs voor Beste Non-Fictieboek bij de Ngaio Marsh Awards en zijn graphic novel, die hij maakte samen met Ant Sang, was finalist bij de New Zealand Book Awards. Hij woont in Auckland, Aotearoa (Nieuw-Zeeland) met zijn partner Jane, en kinderen Tīhema, Māhina en Matariki.

Achterflap:
Hana Westerman is alleenstaande moeder, Maori en politie-inspecteur bij de afdeling Zware Delicten in Auckland. Wanneer ze een anoniem filmpje ontvangt, leidt dit haar naar een vervallen appartement, waar ze een man aantreft die is opgehangen in een verborgen ruimte. Hana en haar team zetten alles op alles om de moordenaar te vinden, en de druk neemt toe als een aantal nieuwe doden doet vermoeden dat ze te maken hebben met Nieuw-Zeelands eerste seriemoordenaar ooit.

Het lijkt onmogelijk om een motief te vinden voor de ogenschijnlijk losstaande moorden. Dan ontdekt Hana dat er een verband is met een oude misdaad uit de tijd van de bloederige kolonisatie van Nieuw-Zeeland. De zoektocht begint haar steeds persoonlijker te raken en Hana beseft dat haar afkomst en kennis essentieel zijn voor het vinden van de moordenaar. Maar met elke nieuwe moord lijkt het erop dat de wraak die hij zoekt ook Hana en haar familie treft…

Mijn mening:
Liever het bloed is een verhaal wat mij qua hoofdpersonage altijd bij zal blijven, Michael Bennett heeft de rol van Hana Westerman neergezet op een manier die indruk maakt.

Hana Westerman is politie-inspecteur, op zich niet bijzonder, maar haar Maori-afkomst wel. Bennett heeft een politie-inspecteur laten worstelen met haar afkomst en cultuur, zij werd gedwongen keuzes te maken die je niet van een agent kunt verwachten, het ontbrak hier duidelijk aan respect binnen de politieorganisatie. Bennett weet de spanning goed op te bouwen, de plot is goed doordacht en vervolgens volgt er een indrukwekkende ontknoping.

De schrijfstijl van Bennett vond ik fijn weglezen, de hoofdstukken zijn niet al te lang en hebben elk een titel die zeer passend is. Bennett schrijft vooral met gevoel en investeert in het overbrengen van een boodschap, die stof tot nadenken geeft. Daaromheen is er ook een flinke dosis spanning aanwezig en weet Bennett de moorden filmisch te beschrijven.

Bennett geeft met Liever het bloed een mooie afspiegeling van de maatschappij weer waarin niemand gespaard wordt.

Voor zover ik kan achterhalen is dit een eerste deel met Hana Westerman in de hoofdrol en kunnen we dus zeker nog een vervolg verwachten, ik kijk ernaar uit!

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Liever het bloed krijgt hiermee een ruime 4 sterren.                         

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)