De schreeuw van de zeearend

Titel: De schreeuw van de zeearend
Auteur: Karin Smirnoff
Serie : Millennium #7
Genre: Literaire Thriller
Uitgeverij: Signatuur
Vertaald door: Edith Sybesma
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 424
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Karin Smirnoff (1964), van oorsprong journaliste, is naast auteur directeur van een houtbedrijf. Ze debuteerde in 2018 met de roman Mijn broer, de eerste in een zeer succesvolle trilogie over Jana Kippo, waarvan er inmiddels meer dan 600.000 exemplaren verkocht zijn. In het voorjaar van 2021 kwam haar vierde roman Sockerormen uit. Dat jaar werd ze ook gevraagd om de Millennium-serie voort te zetten waarop ze volmondig ja zei. De schreeuw van de zeearend is haar vijfde boek en het zevende deel in de Millennium-reeks. Het speelt zich af in het noorden van Zweden, de Västerbotten-regio waar Stieg Larsson vandaan komt en waar Karin Smirnoff woont en werkt. Het toeval wil dat haar meisjesnaam Larsson is.

Achterflap:
In de wildernis van het hoge noorden van Zweden, buiten het zicht van de media en het grote publiek, zien grote rijke bedrijven hun kansen om onontgonnen gebied te ontwikkelen en te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook criminele bendes aan die in de schaduw opereren.

Lisbeth Salander is naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen met een nichtje. Mikael Blomkvist is op weg naar de bruiloft van zijn dochter, maar raakt betrokken bij een zaak die zijn familie bedreigt en hem terugbrengt naar de onderzoeksjournalistiek. Het duurt niet lang voordat hun paden weer kruisen en ze meegesleept worden in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Mijn mening:
En dan is daar opeens het lang verwachte vervolg op millennium 6. Waarbij vele lezers al waarschijnlijk zijn afgehaakt na de eerste drie van Stieg Larsson zijn Lisbeth en Mikael gewoon door blijven gaan. De delen 4 tot en met 6, geschreven door David Lagercrantz, bleken alsnog een succes, ondanks de kritiek die er omheen hing. Nu is het de taak van Karin Smirnoff om het verhaal voort te zetten.

Meteen merk je dat je met een andere schrijfstijl te maken hebt en die is van het begin af aan zeer prettig. Er hangt dan wel een beklemmende sfeer, maar er is ruimte voor empathie en zachtheid die door het brute leven van Lisbeth achter een muur verborgen werd gehouden.

Lisbeth is volwassen geworden en dit weet Karin op een mooie manier tot uiting te laten komen in het verhaal. Mikael daarentegen is nog steeds dezelfde persoon in zijn karakter en op een of andere manier lijkt zijn kaarsje langzaam opgebrand te zijn in het verhaal. Ondanks dat heeft hij nog een rol gekregen die er zo’n beetje tussendoor zweeft in het verhaal.

Alles draait om Svala en voor Lisbeth de grote taak om als voogd voor haar nichtje te zorgen. Zodra de persoonlijkheid van Svala beschreven is, voel je de connectie met Lisbeth en gaat het verhaal in een stroomversnelling lopen. Het is als fan van de Millennium-serie puur genieten om Lisbeth weer te voelen en daarbij doet Svala dit gevoel nog eens versterken.

Karin Smirnoff raakt op een of andere manier meer de schrijfstijl en ideeën van Stieg aan, waardoor zij een zeer waardige opvolger is geworden voor de komende (naar eigen zeggen) drie delen onder de noemer Millennium. Hopelijk hoeven we niet al te lang op deel 8 te wachten.

De schreeuw van de zeearend krijgt van mij 4,5 ster.

Danielle

Recensie exemplaar ontvangen van Signatuur, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)