Titel: De heks van de Bergweg
Auteur: Edward Hendriks
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Smashwords Edition
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 175
Recensie: Danielle

Over de auteur 

Edward Hendriks is copywriter. Zijn gedachte om een boek te schijven kwam al in 2009 bij hem op. Zijn eerste boek Bloedgeld verscheen in 2012. Gezworen vrienden ligt sinds april 2014 in de boekhandel. En eind mei 2017 was het tijd voor thriller nummer drie Geen weg terug. Ook schreef hij enkele novelles waaronder Afvoer.  

Het verhaal 

Tijdens de laatste dagen op de basisschool moeten ze de strijd met hun grootste angsten aangaan.

Het zijn die lange, laatste schooldagen van het jaar en het is bloedheet. Ook zijn het de laatste momenten dat de vriendengroep van Kasper, Dennis, Rik en Ellie – beter bekend als de Nerds – bij elkaar zal zijn. Na de zomervakantie gaan ze allemaal naar een andere school. Als de vier vrienden hun gezamenlijke schooltijd willen afsluiten met een spetterend watergevecht op het kerkhof bij Kasper in de straat, duiken de twee grootste pestkoppen van de buurt op. Ze sluiten de Nerds op in het kerkhof. Gelukkig weet Kasper een geheime route onder de heg door en dwars door de moestuin van de oude mevrouw Witteveen. Samen met de overbuurjongen beramen ze een plan waarmee ze voor eens en voor altijd met hun plaaggeesten af kunnen rekenen. Het lijkt een goed plan. Maar ze hebben buiten de kwade krachten van het heksenkerkhof gerekend, dat vroeger op de plek van de moestuin lag…  

Aangezien dit een boek voor de leeftijdscategorie 9-13 jaar is, weten de meesten hiervan waarschijnlijk nog niet hoe een laatste schoolweek voelt als men afscheid gaat nemen van de basisschool. Voor eenieder die dit wel al ervaren heeft voelt het alsof je meteen weer in de schoolbank teruggeworpen wordt. Je bevindt je weer op dat schoolplein en beraadt samen met je vrienden vooral allemaal dingen die in principe verboden zijn.  

De heks van de Bergweg voert je samen met de vriendengroep naar de onaangenaamste plek als het donker begint te worden: het kerkhof. De spanning wordt opgevoerd als de twee irritantste kinderen van het dorp de vriendengroep gaat treiteren. De vrienden gaan het gevecht aan voor hun angsten om er zeker van te zijn dat ze dan eindelijk met rust gelaten worden. Maar het zijn niet alleen de pestkoppen die hun angst bezorgden maar gaandeweg komen er nog grotere angsten op hun weg. Gaan ze hier ooit overheen komen?  

Het is jammer dat Edward hendriks nog niet de naamsbekendheid heeft gekregen die hij eigenlijk toch wel verdiend. Met deze Young Adult bewijst hij weer dat hij een goede schrijver is die op de juiste momenten de spanning weet op te voeren en je zeker het boek niet neerlegt. De verhaallijn is goed opgebouwd en ondanks dat er natuurlijk twijfels zijn over het bestaan van heksen weet hij je toch te overtuigen dat het wel degelijk mogelijk is dat er sommige plekken bestaan die behekst zijn.  

Deze Young Adult zou best op de leeslijst van de basisschool mogen staan, want het gaat hier ook om de waarde van echte vriendschap. Vijanden heeft iedereen wel maar ook zij hebben een goede kant en het is de truc om deze alsnog te ontdekken.  

Ik geef De heks van de Bergweg 4,5 ster. 

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)