Titel: Doodsgeheim Doodsgeheim
Auteur: Robert Bryndza
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Willeke Lempens
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Leontine, Amanda, Bianca & Heidi

Auteur
Robert Bryndza (1979) is acteur en schrijver. Hij werd in Groot-Brittannië geboren, en woont tegenwoordig in Slowakije met zijn partner. Zijn boeken met Erika Foster in de hoofdrol zijn over de hele wereld bestsellers. Doodsgeheim is deel 6 in de serie.

Achterflap
Op een ijzig koude ochtend vindt een moeder het met bloed doordrenkte lichaam van haar dochter vastgevroren op de weg. Wie zou zo’n gruwelijke moord voor de deur van het slachtoffer uitvoeren?

Detective Erika Foster, net bekomen van haar vorige zaak, is vastbesloten om ook deze zaak te leiden. Tijdens het onderzoek stuit ze op diverse aanvallen op jonge vrouwen in een doorgaans rustige buitenwijk van Londen.

Erika is op zoek naar een angstaanjagende moordenaar, en de zaak wordt alleen maar gecompliceerder als blijkt dat de vermoorde jonge vrouw verstrikt zat in een web van geheimen. Net als Erika eindelijk een lijn begint te zien in de aanwijzingen, wordt ze gedwongen haar eigen pijnlijke herinneringen weer op te halen. Erika moet zichzelf dwingen om gefocust te blijven, diep te graven, en de moordenaar te vinden – voordat hij weer toeslaat.

Onze mening

Cover

Leontine: Deze cover is overduidelijk van een boek van Bryndza. Prachtige foto en kleuren en de sneeuw verraadt dat het verhaal zich in de winter afspeelt.

Heidi: De cover van Doodsgeheim is er weer eentje die perfect bij de voorgaande delen van Bryndza past, dit geeft herkenning. De kleurencombinaties, blauw en rood/roze passen ook goed bij elkaar.

Amanda: Mooie cover, past goed bij de voorgaande delen in de serie. Een vrouw in de sneeuw, past perfect bij het verhaal. Storend vind ik wel de afbreking van de titel, aangezien doodsgeheim eigenlijk een woord is.

Bianca: Een typisch herkenbare Bryndza cover, de kleuren en manier van fotograferen geven vooral herkenning.

Om de perfecte moord te plegen, heb je de perfecte dekmantel nodig.

Plot

Heidi: Het verhaal is goed opgebouwd. Het privéleven en het werken aan de zaak worden goed afgewisseld, dit zorgt voor een mooie balans in het verhaal en zorgt ervoor dat het geheel niet eentonig wordt.

Amanda: Waar ik bij de voorgaande twee delen wat minder overtuigd was van de plot, heb ik hier weer van genoten. Verhaal zat goed in elkaar, veel wisselende perspectieven, goede plotwendingen en een ontknoping die mij verbaasde. Zou Bryndza de flow weer teruggevonden hebben?

Bianca: Een complexe zoektocht naar een vermoord meisje, zij heeft veel mensen tegen zich in het harnas gejaagd wat de lijst met potentiële daders lang maakt, alle mensen uit haar netwerk zijn verdacht. Ondertussen loopt er nog een eng figuur rond die veel mensen de stuipen op het lijf weet te jagen, is er een verband?

Leontine: Dit is echt het soort boek waar ik van houd. Zelf puzzelen, heerlijke plotwendingen en compassie met de hoofdpersonen. Het plot zit goed in elkaar en de spanning wordt heel goed gedoseerd, waardoor je steeds maar weer een extra hoofdstuk wil pakken.

Personages

Amanda: Erika is weer terug, de mopperende en onbesuisde Erika die we van het begin van de serie kennen. Al lijkt het hier toch niet helemaal lekker te gaan met haar. Haar privéleven wordt meermaals op zijn kop gezet, waardoor zij drastische beslissingen moet nemen. Persoonlijk was ik erg blij dat Bryndza gekozen heeft voor deze wending. Mooi is dat daardoor Moss wat meer in the picture komt te staan. Ook een personage die de nodige aandacht verdient vind ik!

Bianca: Erika Foster wordt vooral geconfronteerd met zichzelf, het werk verdwijnt naar de tweede plaats als er privé van alles afspeelt. Ook een aantal collega’s komt flink onder druk te staan waardoor de aandacht verdeeld wordt. In Doodsgeheim wordt duidelijk dat ook politieagenten maar mensen zijn en soms een stapje terug moeten doen, zeer realistisch.

Leontine: Erika, wat ben je toch een heerlijk personage. Stoer, slim, maar met menselijke onzekerheden. We leren haar in Doodsgeheim toch weer nét iets beter kennen. Ook Moss en Peterson zijn weer van de partij en ook hun personages worden weer meer uitgediept voor de lezer. Bryndza weet dit heel subtiel te verwerken.

Heidi: Ook ditmaal krijgt Erika weer genoeg op haar bordje. Dit zorgt ervoor dat we haar steeds beter leren kennen en haar karakter weer wat extra uitgediept wordt. Ook komen haar collega’s wat meer aan bod, erg leuk die wisselwerking.

Spanning

Bianca: een verhaal vol spanning en gruwelijkheden, buiten dat loopt het privéleven van sommige personages als een rode draad door dit interessante verhaal. De afwisseling maakt dat je in een vloek en een zucht door het verhaal heen raast.

Leontine: Bryndza heeft in deel 6 weer gekozen voor een ouderwetse whodunnit, iets waar ik heel blij van word. Zelf proberen achter de waarheid te komen. De speelse hints die Bryndza gedurende het verhaal erin strooit, maakt dat ik het gevoel heb aan het onderzoek mee te werken. Al denk ik niet dat ik de beste rechercheur zou zijn, gezien de verrassing die Bryndza aan het eind nog in petto heeft.

Heidi: Sommige personages houden wat achter, dit zorgt voor extra spanning in het verhaal, als lezer houdt dit je aan het boek gekluisterd, je wilt gewoon graag verder lezen om je wilt weten wat er aan de hand is.

Amanda: Waar ik bij de voorgaande twee delen ‘iets’ miste, ook zeker in de spanningsopbouw en de continuïteit van spanning vasthouden, wordt dit hier goed gemaakt. Het verhaal zit goed in elkaar en is lekker spannend. Het gaat steeds weer een andere kant op, waardoor je weer op het verkeerde been wordt gezet. Al wordt de spanningsboog hier ook nog niet helemaal op zijn top gespannen.

Ontknoping

Leontine: De ontknoping mag toch wel verrassend en origineel genoemd worden. Ik zat er compleet naast. In mijn hoofd was iedereen verdacht.

Heidi: Ik vond de ontknoping toch nog erg verrassend, want ik meende toch echt te weten hoe het in elkaar stak, maar aan het eind van het verhaal laat Bryndza me toch nog met een wauw gevoel achter, erg knap gedaan!

Amanda: De voorgaande twee delen waren voorspelbaar, de dader was al (min of meer) bekend. Dat was hier niet het geval. Je wordt meermaals op het verkeerde spoor gezet en net als je denkt te weten wie het is, mis. Voor mij was de ontknoping echt een surprise, ik had hem niet zien aankomen!

Bianca: Deels zat ik op het goede spoor maar het thema wat Bryndza heeft gebruikt om het verhaal daadwerkelijk te ontknopen was echt magnifiek. Super origineel en zeer goed doordacht

Erika vond het altijd lastig om een goed evenwicht te vinden tussen empathie met het vermoorde slachtoffer en afstand houden. Om niet helemaal gek te worden kon je het slachtoffer beter ontmenselijken en de persoon zien als een object: een ding, of bewijsmateriaal. Maar dat lukte Erika nooit, zoals ze ook geen normaal leven kon leiden als ze eenmaal thuis was.

Schrijfstijl

Heidi: Zoals we van Bryndza gewend zijn worden we meegesleurd in het verhaal; korte hoofdstukken, een meeslepende, beeldende schrijfstijl, maar vooral een hoog verslavend gehalte, na het lezen wil je alleen maar meer!

Amanda: Net als voorgaande delen, lekker. Lekker vlot, niet te moeilijk, korte tot vrij korte hoofdstukken. Per hoofdstuk vaak wisselende perspectieven. Dit allemaal zorgt ervoor dat je door het boek heen racet.

Bianca: Bryndza heeft een vlotte duidelijke directe schrijfstijl, geen ingewikkelde zinnen, steeds een goed verhaal afgewisseld met mooie uitgewerkte personages die we inmiddels goed kennen. Ik houd ervan.

Leontine: Net als in de vorige delen zijn de hoofdstukken niet heel lang en de perspectieven worden regelmatig gewisseld. De regelmatige cliffhangers aan het einde van een hoofdstuk maakt echt dat je dit boek weer in een recordtijd gelezen hebt. Heerlijk!

Beoordeling

Amanda: Waar ik bij de voorgaande twee delen toch wat teleurgesteld werd, heeft Bryndza het dit keer gelukkig weer goed gemaakt. Lekker spannend en vooral een verrassend plot. Dit zesde deel weer met plezier gelezen. Doodsgeheim krijgt van mij 4 sterren. Ik hoop dat Bryndza de flow weer vast kan houden in de volgende delen.

Bianca: Doodsgeheim heeft voor mij alles wat een goede thriller nodig heeft. Het verhaal zakt nergens in, er is een perfecte combinatie tussen personages en spanning, lees gruwelijkheden. Voor mij is Doodsgeheim een 5 sterren boek

Leontine: Ik ben het compleet met Bianca eens. Copy paste zou ik zeggen. Dit is hoe een thriller er voor mij uit moet zien. Doodsgeheim krijgt van mij absoluut weer 5 sterren.

Heidi: Hier kan ik kort over zijn, Doodsgeheim was weer een top boek, alle ingrediënten die bij een goede thriller aanwezig horen te zijn, zijn er. Ik kan dan ook echt al reikhalzend uit kijken naar het volgende deel, want ik ben nog lang niet Erika moe. Van mij krijgt Doodsgeheim dan ook 5 sterren.

Leave a Reply

  • (not be published)