Annet Hulst is de schrijfster van Privacy Live, haar debuut dat onlangs bij uitgeverij LetterRijn verscheen. Wij willen Annet beter leren kennen, en daarom stellen wij haar enkele vragen en hopelijk weten we na dit interview meer.

Wie is Annet, probeer jezelf in vijf woorden te beschrijven (het mogen er ook meer zijn hoor ;-))?

Ik ben enthousiast, nieuwsgierig en zit vol ideeën. Ik houd van stokrozen. En ik geloof in het goede van de mens.

Annet, je hebt een baan in de IT, initiatiefnemer van o.a. vrouwenthrillers.nl, een gezin, waar haal je de tijd vandaan om te schrijven?

Ik ben meer dan 10 jaar geleden begonnen aan Privacy Live. Toen waren mijn kinderen nog klein en had ik helemaal geen tijd. Inmiddels zijn ze ouder en heb ik meer tijd voor mezelf. Over mijn tweede boek hoop ik niet zo lang te doen, dus ik moet echt tijd maken. Daarom ben ik nu ook niet meer betrokken bij vrouwenthrillers.nl.

Privacy Live is je debuut, je had al wel een paar losse verhalen geschreven, hoe kwam je op het idee voor dit verhaal?

Het verhaal van Privacy Live is in 2006 ontstaan, vóórdat ik ooit een kortverhaal geschreven had. De aanleiding was een schrijfwedstrijd, ik weet niet meer wie hem organiseerde. De opdracht was om een zin over een begrafenis te verwerken in het verhaal. De zin is gesneuveld, maar het verhaal is gebleven.

Je eerste boek is uit, ben je al begonnen met boek nummer 2 en zo ja, wordt het weer een young adult?

Aan mijn tweede boek ben ik al een tijd bezig. Het wordt een young adult thriller. Denk ik. Het boek bevat in ieder geval meer thriller-elementen dan Privacy Live. Ik hoop dit jaar de eerste versie af te schrijven.

Privacy Live is een young adult. Je bent zelf initiatiefneemster van Chicklit.nl. Waarom heb je juist voor een young adult gekozen en niet voor een chicklit?

“Annet is niet zo goed met genres,” zei mijn uitgever tijdens mijn boekpresentatie. Het was een grapje, maar eigenlijk heeft hij gelijk. Toen ik Privacy Live aan het schrijven was dacht ik dat het een thriller zou worden – er gaat iemand dood in het boek – maar dat is het dus niet geworden. Voor mijn volgende boek houd ik daarom toch maar een slag om de arm. Hoe leuk ik het ook vind om chicklit te lezen, zo moeilijk vind ik het om te schrijven. Ik heb het geprobeerd…

Foto: Eric van Dijk

Zijn de karakters van je boeken nog gebaseerd op mensen uit je omgeving? En zo ja, hebben zij zich hierin herkend?

Niemand uit Privacy Live is gebaseerd op een bepaald persoon, hoewel lezers misschien wel wat tv-persoonlijkheden herkennen. Jente is geïnspireerd op mijn twee dochters, maar ze lijkt op geen van beide.

Heb je naast je gezin, werk en schrijven nog tijd voor hobby’s?

Lezen! Ik lees elk moment dat het kan. Meestal wissel ik non-fictie af met feelgood, iets zwaars met iets luchtigs. Daarnaast wandel ik veel, bezoek ik regelmatig de sauna en zit ik in de zomer graag op onze boot.

Beschrijf je favoriete avondje uit en wie mag daar zeker niet op ontbreken?

Mijn ideale avond uit is om op een warme zomeravond buiten op een terras te dineren. Liever niet in mijn eentje, maar eerlijk gezegd maakt het me niet uit met wie. Buiten dineren vind ik zo heerlijk dat ik er zelfs met Donald Trump van zou genieten.

Een keuze. Je mag toelichten hoor!

Thee of koffie?

Als ik moet kiezen, zeg ik thee. Ik ben gek op koffie en kan enorm genieten van het eerste kopje ’s morgens. Maar thee drink ik de rest van de dag. Munt, earl grey, gember-sinaasappel zijn mijn favorieten.

Stil tijdens het schrijven of muziek tijdens het schrijven?

Stilte. Het heeft heel lang geduurd voordat ik doorhad hoe ik het beste kon schrijven: ’s ochtends vroeg, in mijn studeerkamer met de deur dicht, in stilte.

Wintervakantie of zomervakantie?

Zomervakantie. Ik ben geboren in december en een echt winterkind. Ik houd van sneeuw en ijs op de sloten, thuiskomen en met een dekentje op de bank krullen. Maar toch kies ik voor een vakantie in de zomer. Korte broek, lange avonden, buiten eten, heerlijk!

Chicklit of thriller?

Chicklit! Mijn eerste liefde, en dan voor de afwisseling af en toe een thriller.

Zoet of zout?

Zoet. Ik houd van snoepen. Van een vriend krijg ik elk jaar voor mijn verjaardag 3 kilo drop. Daar kan ik me nu alweer op verheugen.

Papieren boek of epub?

Een papieren boek is niet te vervangen. Maar… epubs zijn zo ontzettend handig: op vakantie, als je een heel dik boek wilt lezen in de trein, als je een boek koopt en direct wilt beginnen met lezen en niet wil wachten op de post. Dus eigenlijk kan ik niet kiezen.

Binnen of buiten?

Weer zo moeilijk kiezen. Ik houd van allebei, maar stiekem ben ik toch het liefste binnen. Zodat ik naar buiten kan kijken.

Wie is de mol? of Expeditie Robinson?

Ik heb Wie is de mol? nog nooit gekeken. Ik neem me elk jaar vol om het te gaan volgen, maar telkens ben ik te laat en blijkt het al begonnen te zijn. Dus: Expeditie Robinson! Daar heb ik elk seizoen van gezien.

 

Interview: Manon en Leontine
Foto: uitgeverij LetterRijn / Pixabay

Lees hier de duorecensie van Manon en Leontine van Privacy Live
Lees hier een preview van Privacy Live


Leave a Reply

  • (not be published)