Titel: Het laatste leven Het laatste leven
Auteur(s): Mohlin & Nyström
Serie: John Adderley #1
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: september 2020
Aantal bladzijdes.: 448
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze schreven hun eerste verhaal toen ze tien jaar oud waren. Na succesvolle carrières als scenarioschrijvers en regisseurs voor theater en film besloten ze de draad weer op te pakken en samen hun eerste thriller te schrijven.

Achterflap:
Wanneer FBI-agent John Adderley na een mislukte infiltratie in een drugskartel met schotwonden in een ziekenhuis in Baltimore ontwaakt, weet hij dat hij zo snel mogelijk van de radar moet verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt naar zijn geboorteland Zweden. Daar wordt hij onderdeel van het coldcaseteam van Karlstad dat zich bezighoudt met een tien jaar oude vermissingszaak.

De verdwijning van het tienermeisje Emelie Bjurwall is voor iedereen altijd een raadsel gebleven. De politie heeft destijds wel wat sporen op een hoge klif aangetroffen, maar het lichaam van de miljonairsdochter is nooit gevonden. Met zijn Amerikaanse mentaliteit kost het John moeite een plek te vinden tussen de Zweden, temeer omdat de zaak persoonlijk is: de hoofdverdachte is namelijk niemand minder dan zijn halfbroer.

John bijt zich in de zaak vast, maar moet tegelijkertijd op zijn hoede blijven, want als het drugskartel lucht krijgt van een onconventionele detective die zich ophoudt in een Zweeds provinciestadje is hij zijn leven niet meer zeker…

Mijn mening:
Het laatste leven is het eerste deel in de John Adderley serie, een nieuwe serie geschreven door een duo dat zeker qua schrijven elkaar feilloos aanvoelt: het is namelijk een thriller geworden die op verschillende fronten goed in elkaar steekt. Een verhaal wat draait om een verdwenen meisje lijkt in eerste instantie wat afgezaagd maar dat is zeker niet het geval.

Zowel het meisje als haar ouders worden zo neergezet dat je het gezin gelijk omarmt. De eenzaamheid die Emelie ervaart en de verwachtingen anderzijds van de ouders naar hun dochter zijn een eyeopener, het geeft stof tot nadenken. Dit is één lijn van het verhaal maar aan de andere kant staat John Adderley, de rechercheur die de coldcase van Emelie heropent en daar op het persoonlijke vlak bij betrokken is. Zijn rol als kroongetuige brengt hem in een lastig parket, maar toch kan hij het niet laten alles op alles te zetten om de waarheid boven tafel te krijgen.

De woede stroomde vanaf het diepste punt in zijn binnenste door hem heen en verspreidde zich tot de smalste haarvaten in zijn vingers.

Er is veel aandacht besteed aan het uitwerken van de personages, tegelijkertijd voelt het of je lijfelijk aanwezig bent bij het ontrafelen van een bizarre waarheid.

Een kleine kanttekening is het feit dat enkele tips ietwat simpel bedacht zijn maar dat heeft zeker geen negatieve uitwerking op het uiteindelijke resultaat. Elk personage heeft een uitgewerkte rol, over alles is nagedacht. Vervolgens word je in het laatste gedeelte van het verhaal verwend met een onverwachte ontknoping en geeft het duo alvast een opening voor een volgend verhaal wat ik zeker zal gaan lezen.

Wat mij betreft hebben Mohlin en Nyström er goed aan gedaan hun schrijverstalenten te bundelen, het heeft geresulteerd in een heerlijke thriller die je doet uitkijken naar meer verhalen van dit duo. Het is knap werk als je de plot dusdanig in elkaar kunt draaien dat de lezer totaal geen idee heeft waar het heen gaat en je uiteindelijk met verbazing ontdekt wie de dader is.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 4
Psychologie: 4

Het laatste leven krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)