Carpe Diem

Titel: Carpe Diem
Auteur: Luc Deflo
Genre: Thriller
Uitgeverij: Van Harlewyck
Publicatiedatum: november 2020
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Danielle

Over de auteur
Luc Deflo debuteerde in 1999 met Naakte Zielen, zijn eerste psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans die meteen genomineerd werd voor de Hercule Poirotprijs. Met Weerloos  (2005) startte hij een nieuwe reeks op rond ‘Cel 5’ waarin vijf speurders op zoek gaan naar verdwenen kinderen. Deflo heeft ook toneelstukken, luisterspelen en scenario’s geschreven.

In 2008 won Deflo de Hercule Poirotprijs voor Pitbull. De thrillers van Deflo worden nu ook verfilmd: MMG (Multimediagroep), bekend van televisieseries zoals Flikken en Windkracht 10, zal het eerste boek van Deflo (Naakte zielen) maar ook (Sluipend gif ) op het grote scherm brengen. Deflo zal zelf zijn twee boeken bundelen tot één filmscenario.

De Vlaamse schrijver overleed op 26 november 2018 in het AZ Sint-Maarten in zijn geboortestad Mechelen. Hij werd 60. De populaire misdaadschrijver was al langer ernstig ziek en werd begin november nog opgenomen op de spoedafdeling van het ziekenhuis.

Achterflap
Een welgesteld gezin wordt in het afgelegen landgoed Carpe Diem op beestachtige wijze vermoord. De moorden komen pas dagen later aan het licht en ondertussen zijn de meeste sporen uitgewist. Rechercheur Dirk Deleu heeft meer vragen dan antwoorden. Welke razernij dreef de dader tot deze gruwelijke slachtpartij? En waarom hield hij de tweejarige Jonas drie dagen langer in leven dan de rest van het gezin? Al snel komen afpersing, jaloezie en duistere familiegeheimen naar boven. Deleu staat voor de meest raadselachtige en complexe zaak in zijn met bloed, zweet en moorden doordrenkte carrière.

Mijn mening
Na het overlijden van Luc Deflo zijn er nog vier romans uitgebracht waarvan Carpe Diem de laatste is. Er zullen vast veel mensen zijn werk ondertussen kennen en dit is natuurlijk ook een zwaar verlies in de schrijverswereld. Voor diegene die nog nooit een boek van hem heeft gelezen, is het altijd de mooi om als eerbetoon een boek van hem op te pakken.

Deflo’s laatste boek begint op het landgoed van de familie DeGreef. Een familie die voor de buitenwereld wel bekend staat als zijnde een afgezonderde en zeer besloten familie. Geruchten gaan dat de heer des huizes weinig tolereert en dat houdt dan ook velen van het landgoed af.

Zodra het hele gezin is vermoord, zijn er dan ook meteen genoeg kandidaten voorhanden die deze moorden op hun geweten kunnen hebben.

Deleu bijt zich weer vast in allerlei verschillende scenario’s die dan uiteindelijk niet het nodige resultaat opleveren. En hoe verder hij in het onderzoek komt hoe meer lijnen zich vormen als een spinnenweb zonder prooi.

Dirk Deleu is al in vele voorafgaande boeken het hoofdpersonage en als je hiervan nog geen enkele hebt gelezen kan je toch heel makkelijk in zijn laatst beginnen. Er wordt niet echt over zijn eigen leven uitgeweid met uitzondering dan van zijn vrouw Nadia die ook als inspecteur aan het onderzoek meewerkt een dochter heeft die Maitré heet.

De schrijfstijl van Deflo is goed te volgen en er wordt stapsgewijs naar de dader gezocht me de beschrijving van de nodige details. Zo nu en dan valt het verhaal in een herhaling om de plaats delict weer te omschrijven en te kunnen analyseren wat er op het landgoed daadwerkelijk is gebeurt.

De spanning is niet erg hoog aangezien de moorden al hebben plaatsgevonden en de dader zich verder op de achtergrond schuilhoudt. Vandaar dat dit dan ook onder het genre ‘roman’ valt en niet echt als thriller wordt neergezet. De vele geheimen die boven water komen van het gezin zorgen er wel voor dat het verhaal blijft boeien om tot het einde toe niet helemaal duidelijk in beeld te hebben wie het nou daadwerkelijk op het gezin gemunt heeft.

Carpe Diem mag dan wel het laatste boek zijn van Deflo maar vergeten wordt hij absoluut niet.

Carpe Diem geef ik 3,5 ster.

Danielle

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)