Koning van het Sintelwoud

Titel: Koning van het Sintelwoud
Auteur: Jen Minkman
Genre: Young adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: maart 2021
Aantal bladzijden: 380
Recensie: Margot

Over de auteur

Jen Minkman werd geboren in Alphen aan den Rijn en verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Den Haag voor haar studie aan de Haagse Hogeschool. Na een uitwisseling kwam ze terug naar Den Haag en werd lerares Engels op de middelbare school. Sinds 2016 is zij hoofd van uitgeverij Dutch Venture Publishing en sinds 2017 is zij fulltime auteur en uitgever geworden. In augustus 2017 behaalde zij als eerste Nederlandse young adult auteur ooit een plekje op de USA Today bestseller lijst.

Samenvatting

De tweelingzussen Vasilisa en Morana wonen samen met hun moeder in Soemrak, een dorp diep in het bos vlakbij de rand van het mysterieuze Sintelwoud. Volgens een oude legende is Morana voorbestemd om op de dag van haar zeventiende verjaardag te trouwen met de koning van het Sintelwoud.

De dorpelingen van Soemrak kijken reikhalzend uit naar deze dag, omdat deze bruiloft hen voor altijd voorspoed en zegeningen zal brengen. Vasilisa is juist bang voor dat moment, omdat ze dan haar zus voor altijd kwijt zal raken.

Op de dag van het festival van Zwartzon, tevens de verjaardag van de zusjes, wordt Vasilisa echter door magie het Sintelwoud ingelokt en ontspint zich een heel ander verhaal dan waar ze altijd in geloofd heeft. Want soms is de weg van de legende die jou verteld is niet het pad dat je moet volgen…

Mijn mening

Het verhaal begint 17 jaar geleden als Vasilisa nog een baby is en haar moeder vlucht naar Soemrak om een vrij leven te leiden. Maar als er een woudgeest komt met nog een baby en vertelt dat ze de uitverkorene is, moet Sorscha ook haar onder haar hoede nemen.
In het heden laat het verhaal zien hoe de twee zussen nu leven en hoe ze aftellen naar de dag dat Morana wordt uitgehuwelijkt aan de koning van het Sintelwoud. Maar Vasilisa vindt het oneerlijk dat haar zus niet haar eigen pad mag bewandelen, dus op de dag van het huwelijk gaat ze naar het Sintelwoud om in eerste instantie haar zus te vinden. Maar eenmaal in het woud komt ze wezens tegen die haar schokkende dingen vertellen waardoor alles anders wordt.

Ze kon voelen hoe het web aan iedereen trok, als de touwtjes van een poppenspeler.

Over het algemeen vond ik het wel een leuk verhaal en een leuk boek, alleen vond ik het een beetje snel gaan. Het ging zo van het een naar het ander en het verhaal was toen eigenlijk al voorbij en dat maakte het wat minder leuk om te lezen. Het is wel een origineel verhaal dat, als er meer in detail was getreden (en het dus wat langer duurde), leuker was geweest. Ook vond ik sommige dingen lastig te begrijpen, vooral op het eind toen Morana haar geheugen terugkreeg en het verhaal van de goden kwam.

Maar zoals ik al zei, was het wel een origineel en leuk verhaal met goede personages. Ook de omgeving waar ze steeds waren werd goed beschreven, het was ook leuk dat sommige woorden in hun ‘eigen taal’ naar voren kwamen.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

3,5 ster voor Koning van het Sintelwoud.

Waardering: 3.5 uit 5.

Margot Hijman

Leave a Reply

  • (not be published)