Hoogzomer

Titel: Hoogzomer
Auteur: Kim Faber & Janni Pedersen
Serie: Martin Juncker & Signe Kristiansen #2
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: Mei 2021
Aantal bladzijdes: 370 (Epub)
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Hij heeft eerder non-fictie geschreven.

Janni Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze werd in 2018 bekroond met de prijs voor nieuwslezer van het jaar.

Achterflap:
Inspecteur Martin Juncker is nog altijd verbitterd over zijn degradatie naar een klein politiebureau in het saaie provinciestadje Sandsted. Lang heeft hij niet om daarbij stil te staan, aangezien er een advocaat vermoord is in het stadspark en Juncker het onderzoek moet leiden.
Ondertussen onderzoekt journaliste Charlotte Junckersen een anonieme tip: de terroristische aanslag die zes maanden eerder plaatsvond in Kopenhagen had voorkomen kunnen worden. Haar ex-man, Martin Juncker, weigert zich erover uit te laten uit angst dat hun levens in gevaar komen. Rechercheur Signe Kristiansen, Junckers oude partner, is wel bereid om de zaak verder te onderzoeken, maar heeft haar handen vol aan enkele privézaken. Maar als er een onthoofd lichaam wordt aangetroffen en er een verband lijkt te zijn met de aanslag, bijt Signe zich alsnog vast in het onderzoek…

Mijn mening:
Wanneer Charlotte Junckersen een anonieme tip krijgt betreffende de terroristische aanslag die acht maanden geleden gepleegd is, moet de onderste steen boven komen.

Het betreft hier een doofpotaffaire die toch aan het licht dreigt te komen, dit heeft verstrekkende gevolgen voor het politieteam dat destijds aan de zaak gewerkt heeft. Dat er ondertussen ook nog een moord plaatsvindt op een advocaat maakt de zaak nog complexer.

Om voldoende voorinformatie te hebben is mijn advies om eerst Winterland te lezen alvorens je Hoogzomer oppakt, maar als fervent serielezer zal ik dat altijd adviseren, ook om de personages goed te leren kennen en hun levensverhaal in opbouw te kunnen volgen.

Toch voelt het alsof in Hoogzomer een nieuwe periode in ieders leven is aangekomen, alle oude gebeurtenissen voelen afgerond. Al blijft er wel wat borrelen, niet alles uit het verleden kan geheim blijven, maar daarvoor is zeker nog een volgend deel nodig want hetgeen afgerond is, blijft vooralsnog geheim en de vraag is of dat zo blijft?

Hoogzomer leest als een trein, dit deel leest meer als een detective, weinig tot geen lugubere scenes, maar zeker wel spannend tot de ontknoping. Het speuren voert continu de boventoon waardoor de personages minder aandacht krijgen dan ik zou willen.

Sommige personages maken het in de privésfeer wel wat te bont maar dat hoort er mijns inziens bij, het zijn de welbekende relatieperikelen, geen originele uitspattingen maar wie weet wat het volgende deel ons nog brengt.

Hoogzomer is iets minder uniek dan Winterland, hij blijft minder hangen, maar zeker als vervolgverhaal ook een prima thriller om op te pakken. De cover van Hoogzomer sprak mij daarentegen wel veel meer aan dan Winterland, die had ik om die reden bijna aan me voorbij laten gaan. Gelukkig beoordeel ik een boek niet alleen op de cover maar juist op de achterflap en op de aanbevelingen van medethrillerlezers die mij soms over de streep trekken om een boek alsnog op te pakken.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 4
Spanning: 4
Psychologie: 3
Plot: 4

Hoogzomer krijgt hiermee een mooie 3,5 ster.

Bianca

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)