De weg naar huis

Titel: De weg naar huis
Auteur: Sebastian Fitzek
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaald door: Lucienne Pruijs
Publicatiedatum: november 2021
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Sebastian Fitzek (1971) is een Duitse schrijver en journalist, geboren in Berlijn. Hij studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Hij debuteerde in 2006 met de psychothriller De therapie en dat was in Duitsland meteen een bestseller. Sedert zijn debuut in 2006 publiceert Fitzek klokvast één tot twee bestsellers per jaar; allemaal eindigen ze in de top tien van de bestsellerlijsten. Van zijn psychothrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Voor zijn boek Afgesneden (2014) bundelde Fitzek zijn krachten met die van Michael Tsokos, de bekendste patholoog-anatoom van Duitsland.

Achterflap:
Het is zaterdag, net na 22.00 uur. Jules Tannberg is vrijwilliger bij een telefoondienst voor vrouwen die ’s avonds bang worden op weg naar huis en die een telefoongezel willen wiens kalmerende stem hen veilig naar huis kan leiden. Er is tijdens de telefoontjes nog nooit een levensbedreigende situatie geweest. Tot vandaag, wanneer Jules met Klara belt.

De jonge vrouw is doodsbang. Ze gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar eerder heeft aangevallen en die in bloed een datum op haar slaapkamermuur heeft geschilderd: de dag van Klara’s dood! En die dag breekt aan in minder dan twee uur…

Mijn mening:
Waarom schrijft een auteur een proloog? Deze vraag wordt meteen beantwoord als je begint in De weg naar huis. Vanaf het moment dat je de proloog hebt gelezen is het duidelijk dat, mits je al eens een boek van Fitzek hebt gelezen, dit weer een boek wordt zoals je van Fitzek gewend bent. Een laagje gruwel, psychologische spanning en een plottwist waarvan je weet dat die gaat komen maar tot op het laatste moment geen flauw idee hebt hoe die er dan uit gaat zien.

Zodra Klara in contact komt met Jules word je in een wereld geplaatst die je misschien wel herkent, want wie is er niet eens angstig geweest als je in het donker over straat loopt? Zo ook Klara die Jules mededeelt dat ze achtervolgd wordt en weet dat haar belager haar dood wil hebben. Met alle middelen die Jules in pacht heeft probeert hij haar gerust te stellen. Maar is dat voldoende om de belager van Klara te stoppen?

Vaak zocht het verstand naar ingewikkelde manieren om de vergelijken van de angst minder traumatisch op te lossen.

Fitzek heeft met De weg naar huis weer bewezen dat hij een meester is in het schrijven van psychologische thrillers. Een verhaal met verschillende lagen waarvan elk laagje dunner en dunner wordt totdat alles is afgevijld en je achterblijft met de naakte waarheid.

Voor diegene die nog nooit iets van hem gelezen heeft, laat dit dan een eerste kennismaking zijn met het risico dat je voorlopig nog wat boeken hebt in te halen…

Ik geef De weg naar huis 5 sterren.

Danielle

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)