Nachtschuim

Titel: Nachtschuim
Auteur: Koen Strobbe
Genre: Roman
Uitgeverij: Bogerhoff & Lamberigts
Publicatiedatum: februari 2021
Aantal bladzijdes: 332
Recensie: Danielle

Over de auteur
Koen Strobbe (1964) is een Vlaams auteur van literaire thrillers die zich afspelen in Zuid-Frankrijk. In zijn laatste roman zet hij de stap van het pure thrillergenre naar psychologische romans. Daarnaast schrijft hij ook wekelijks een column in Libelle, over het leven op het Franse platteland.

Hij debuteerde in 2016 met Kruis en munt, dat meteen een bestseller werd en wekenlang in de boekentop stond. Later dat jaar won hij met dat boek ook de Hercule Poirot-debuutprijs (Fred Braekman Award). Voor hij voltijds auteur werd, werkte Strobbe bij De Persgroep en Woestijnvis. Daarna werd hij wijnbouwer in Zuid-Frankrijk. Hij studeerde Germaanse filologie.

Literatuurjunkie Jeroom Claassen verkeert in een staat van blinde bewondering voor de cultdichter Nico Den Donder, die hem vlak voor zijn dood toevertrouwt dat er onder de arduinen gedenkstenen van de monumentale begraafplaats Schoonselhof nog nieuw werk van hem verborgen ligt. Hoewel het onduidelijk is of de dichter de waarheid sprak, begint Claassen aan een even uitzichtloze als misdadige zoektocht.

Zodra er een passie in je groeit is het moeilijk om het los te laten. Zo ook voor Claassen die op het sterfbed van Den Donder geobsedeerd raakt door zijn inspirerende gedichten en raakt nog meer in de ban van zijn verhalen als hij te horen krijgt dat er verborgen werk van Den Donder op een begraafplaats zou liggen.

Vanaf dan start een grootschalige zoekactie door Claassen, blind voor alles en iedereen waarbij de grens van het onmogelijke te allen tijde overschreden worden.

Een roerig verhaal ontpopt zich en je waant je in de warrigheid, twijfel en teleurstellingen die een mens ervaart zodra de werkelijk confronterend toeslaat.

Soms wenst hij dat de inhoud van zijn hoofd zou kunnen vastlopen zoals in een computer. Dat de connecties in zijn hersenen een voor een zouden knappen en hem lieten ontsnappen zodat hij eindelijk zou kunnen inslapen’.

De personages zijn zo verschillend van elkaar maar in diepere zin zijn er zoveel overeenkomsten. De beschrijving van elk individu is snijdend en raakt je. Strobbe weet je te binden aan zijn verhaal door de eenvoud waarmee hij de zinnen formuleert. De obsessie groeit ook in jezelf waardoor je het einde snel wilt bereiken in de hoop dat de werkelijkheid alsnog een ommekeer krijgt.

Nachtschuim is een mooie ontroerende roman die je raakt.

Ik geef Nachtschuim van Koen Strobbe 4 sterren.

Danielle

Waardering: 4 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)