Blinde woede

Titel: Blinde woede
Auteur: Thunberg
Genre: Thriller
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Vertaald door: Roel Van Der Schueren
Publicatiedatum: februari 2023
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Brenda

Cover
Een vrouw met een rode jas die richting een groep mensen loopt. Het lijkt op een groep demonstranten. De titel ook in het rood. Ik vind het een duidelijke cover.

Auteur
Thunberg schrijft Scandinavische thrillers met een eigentijds karakter. In 2019 ontving ze de prijs voor beste Zweedse thrillerdebuut. Blinde woede toont ons de maatschappelijke ontevredenheid en tegelijkertijd wat ons te wachten staat als de massa zich laat leiden door razernij.

Achterflap/samenvatting
Helsingborg, 10 mei 2019

Een biochemisch bedrijf wordt verzwolgen door een allesverwoestende vlammenzee. Wanneer het vuur is geblust, treft de politie het verbrande lichaam van een man aan en een mysterieus symbool met de woorden ‘Fight back’ erop. De brand kan geen toeval zijn. Bij verschillende protestacties over heel Europa duikt steeds hetzelfde symbool op.

In Den Haag buigt Eurojust zich over de zaak, met de Zweedse Esther Edh aan het hoofd. Het duurt niet lang voordat ze terechtkomt in een zenuwslopende race tegen de klok om een nieuwe aanslag te voorkomen.

Mijn mening
Blinde woede begint met een proloog. Een spannende proloog. Je voelt de angst met betrekking tot hetgeen de man overkomt tot de rust die hij vervolgens krijgt. Een heerlijke start om snel verder te willen lezen.

Het verhaal is verdeeld over zes delen en in korte hoofdstukken. De korte hoofdstukken lezen makkelijk weg. Af en toe komen er zinnen in voor die ik een aantal keren moest overlezen. Dan worden er ineens woorden gebruikt die het verhaal wat tegenhouden.

Wat mij opvalt tijdens het lezen dat alle delen losstaan van elkaar, maar op het laatst komen de verhaallijnen goed bij elkaar.

Protest is als ik zeg dat iets niet bij me past. Weerstand is wanneer ik ervoor zorg dat wat niet bij me past niet meer gebeurt.

Dit is wel een verhaal wat je moet liggen. Je moet wel een beetje interesse hebben in politiek, protesten en in aanslagen. Ik had meer verwacht dat we ook het politieonderzoek mee zouden krijgen, maar dat is totaal niet aan de orde geweest. Het is meer een verhaal dat er een aanslag gepland gaat worden en aan de andere kant de zoektocht om een aanslag te voorkomen.

In het dankwoord is te lezen dat dit al het vierde deel is over Esther Edh en Fabia Moretti. Hier in Nederland blijkt alleen dat Blinde woede van Thunberg het eerste boek te zijn die vertaald is in het Nederlands. Tijdens het lezen heb ik er gelukkig niet veel van gemerkt, maar ik vind het wel jammer. Na het lezen van Blinde woede denk ik dat er nog een vervolg gaat komen, maar of hij vertaald zal gaan worden blijft dan weer een vraag.

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Blinde woede krijgt van mij 3 sterren.

Brenda

Recensie-exemplaar ontvangen van Borgerhoff & Lamberigts, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 3 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)