Onlangs verscheen bij uitgeverij Hamley Books Schaduw van Ben Kegels. Ben is de tweede auteur in het grote Hamley kettinginterview.

Voor diegenen die jou nog niet kennen: wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven, wat zijn je hobby’s, wat is jouw guilty pleasure? Hou je meer van honden of van katten (of geen van beide ?)? 

Ben Kegels
Ben Kegels (Foto: Ward Bosmans)

Hallo, mijn naam is Ben (Kegels). Ik ben van opleiding journalist, maar ben werkzaam als Business Analist bij een groot energiebedrijf. In mijn vrije tijd speel ik voetbal, entertain ik mijn kinderen en probeer ik af en toe nog wat te lezen en te schrijven. Mijn guilty pleasure is gamen op mijn Playstation ? En ik ben eerlijk gezegd meer een hondenmens, maar ik tolereer katten ? 

Vertel eens iets over je laatstverschenen boek. Hoe is dit tot stand gekomen, hoe ben je aan dit onderwerp/thema gekomen?  

Schaduw is een psychologische thriller die eigenlijk ontstaan is als gevolg van de eerste (lange) lockdown in de beginperiode van de Covid pandemie. Mijn vrouw en ik werden toen (in België) bijna drie maanden lang opgesloten in ons eigen huis, samen met onze twee kinderen. Wij konden gelukkig telewerken en zijn zelf als gezin vrij probleemloos door die periode heen geraakt, maar het deed mij wel nadenken over de impact van psychologische problemen op een gezinssituatie. Dat leek mij wel een interessant idee om een boek rond te schrijven. Et voilà, zo werd Schaduw geboren.  

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je een bepaalde routine, vaste gewoontes, iets wat echt niet kan/mag ontbreken tijdens het schrijven? Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Aangezien ik twee vrij jonge kids heb, is een schrijfroutine quasi onhaalbaar op dit moment. Dus bij mij gaat alles heel erg ad hoc. Wat ik wel heb, is dat ik soms in een soort ‘schrijftrance’ kan geraken, die ik dan zo lang mogelijk probeer aan te houden, omdat ik op zo’n momenten hyper productief ben.  

Mijn inspiratie komt zo’n beetje overal vandaan. Dat kan een foto zijn, een film, een videogame, een artikel in de krant… Ik heb ook genoeg ideeën voor de komende twintig boeken denk ik, maar tijd om ze ook effectief te schrijven is een ander verhaal ? 

Is er een auteur die je bewondert, die jouw voorbeeld is? Wat maakt hem/haar zo speciaal voor jou? Zou je samen met hem/haar een boek willen schrijven? 

Stephen King. Dat is voor mij de GOAT (Greatest of all time). Ik heb al veel boeken gelezen, in zeer uiteenlopende genres, van Hemingway over Lanoye tot Olde Heuvelt, maar King is gewoon next level. Niet zozeer omdat ik al zijn verhalen even goed vind, maar de manier waarop hij schrijft… hij is gewoon een meesterlijke verteller. 

Lees je zelf graag/veel? Zo ja, wat is je favoriete genre/boek en welk boek ligt er momenteel op je nachtkastje? Is het een aanrader?  

Ik probeer elk jaar minstens tien boeken te lezen. Dat lukt mij normaal vrij goed. Mijn favoriete genre zijn thrillers (met een hoekje af). Mijn favoriete boek allertijden is De Beproeving van Stephen King (surprise ?). Momenteel lees ik Schateiland van Robert Louis Stevenson. Een klassieker die ik iedereen kan aanraden die fan is van piraten. 

Vragen van Sandra aan Ben: 

Ben, wij zijn toevallig dorpsgenoten, daarom ga ik hierover een vraag stellen. Als jij een verhaal of een boek zou willen schrijven over een lokaal persoon, wie zou dat zijn en waarom? Wat is er dan zo bijzonder aan die persoon dat je dat zou doen? 

Leuke vraag ? Dat zou in mijn geval Emmanuel Rollier zijn. Leider van de Boerenkrijg in onze streek, die een beetje een heldenstatus gekregen heeft in Sint-Amands, door zich volgens de overlevering te verschuilen in een ton om te ontsnappen aan de Spaanse bezetters nadat zijn leger van brigands verslagen werd.  

Zoals elke auteur bij Hamley het betaamt, is het wel belangrijk dat je van dieren houdt. Wat voor dieren vind je leuk en heb je zelf ook een groot aantal huisdieren? Hoe heten ze?  

Uiteraard ben ik een grote dierenvriend, al heb ik wel altijd honden gehad in plaats van katten. Die honden kregen ook altijd historische namen zoals Nelson (Britse generaal) en Napoleon. Jammer genoeg is één van mijn kinderen allergisch aan honden, dus hebben we sinds een paar jaar enkel nog twee konijnen. Omdat we ze gehaald hebben tijdens het WK 2018 zijn ze Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku gedoopt.  

Je hebt al een YA en een boek voor volwassenen geschreven. Als je nog een genre mag kiezen, wat zou dat dan zijn en hoe zou je het aanpakken?  

Ik zou graag eens een echt jeugdboek schrijven in de trant van Koning van Katoren. De manier waarop ik dat zou aanpakken is om eerst zelf een aantal jeugdboeken te lezen en dan aan de slag te gaan. Minimum vereiste voor mezelf (en mijn oudste dochter) is dat er een ridder en een draak in het verhaal voorkomen ? 

Jouw favoriete auteur belt jou op en vraagt je om een boek samen te schrijven. Wie zou dat zijn en waarover gaat het volgende boek?  

Stephen King. Het boek gaat over een sekte die de Codex Gigas (Duivelsbijbel) in handen wil krijgen om de wedergeboorte van Satan in gang te zetten. Misschien kan ik het ooit wel eens zonder King proberen te schrijven ? 

Stel dat je de kans krijgt om naar een bepaalde periode in de geschiedenis getransporteerd te worden. Welke zou dat dan zijn en waarom? 

Het Krijt. Omdat… dino’s! (ik ben gek van dino’s).  

Lees meer van van Hamley Books op www.thrillersandmore.com

Ben Kegels Ben Kegels

Leave a Reply

  • (not be published)