Vertigo

Titel: Vertigo
Auteur: Emelie Schepp
Serie: Jana Berzelius #7
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: mei 2023
Aantal bladzijdes: 288
Recensie: Amanda

Auteur
Emelie Schepp groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. In 2015 brak ze door met haar thriller Memento, die met lovende kritieken werd overladen. Daarna verschenen nog Narcotica, Post mortem, Postuum, Alter ego en Sub rosa. Vertigo is haar nieuwste thriller.

Achterflap
Een man wordt op brute wijze vermoord aangetroffen in zijn huis buiten Norrköping, met in zijn lijf een teddybeer. De knuffel leidt rechercheurs Henrik Levin en Mia Bolander naar Filippa Falk, een voormalig politieagent die leeft in een getuigenbeschermingsprogramma. Kan zij helpen de zaak op te lossen? Ook officier van justitie Jana Berzelius probeert de moordenaar op te sporen, terwijl ze ondertussen uit alle macht probeert de man van wie ze houdt te beschermen. Voor haar wordt het steeds moeilijker te verbergen waar ze vandaan komt en wie ze werkelijk is…

Mijn mening

‘Je weet toch wat er over stilte gezegd wordt?’
‘Wat dan?’
‘Dat je weet dat je een bijzonder iemand ontmoet hebt als je de stilte samen kunt delen.’

Het zevende en nieuwste deel met officier van Justitie Jana Berzelius in de hoofdrol (en niet te vergeten Mia en Henrik!). Het boek start een week nadat het vorige boek geëindigd is, met een paar korte flashbacks ben je gelijk weer op de hoogte van de gebeurtenissen. Hierdoor zit je direct weer in het verhaal. Jana krijgt het in elk boek steeds moeilijker en zwaarder om haar geheimen te verbergen, zeker als Danilo weer opduikt en Per denkt te weten hoe het met Danilo zit. Hierdoor stort Per zich juist in het gevaar, wat Jana juist probeert te voorkomen door hem niet de waarheid te vertellen. Ondertussen worstelt Mia met haar gevoelens voor Patrik en heeft Henrik het thuis ook niet makkelijk. Uiteraard moet er dan ook nog ergens een zaak worden opgelost, want de criminaliteit houdt geen rekening met problemen thuis.

Tot nu toe blijven de boeken met Jana, Mia en Henrik mij nog enorm boeien. Personages zijn afwisselend, telkens komen er weer nieuwe dingen aan het licht en leer je ze beter kennen. Zij maken het verhaal en zorgen ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar hoe alles zich verder gaat ontwikkelen, zeker met betrekking tot de geheimen van Jana. Want dat deze ergens een keer aan het licht moeten komen, dat is inmiddels wel duidelijk, maar hoe, waar en bij/door wie, dat is nog de vraag. Maar vooral ook hoe hierop gereageerd gaat worden. Ik ben heel benieuwd!

Schepp weet de spanningsboog over het algemeen bijna constant gespannen te houden met hier en daar een uitschieter waarbij je op het puntje van je stoel zit. Ze heeft een heel fijne en vlotte schrijfstijl en in combinatie met de korte hoofdstukken en de wisselingen tussen personages, leest het weer als een trein. Het boek is daardoor ook veel te snel uit. Ik wil nog meer weten over Jana, Mia en Henrik. Maar ook Per en Danilo worden steeds interessanter. Kom maar op met deel 8, ik ben nog niet klaar met deze personages.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Naar boven afgerond kom ik hiermee op een mooie 4,5 ster voor Vertigo.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij De Fontein, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)