Looking for AlaskaTitel: Looking for Alaska
Auteur: John Green
Genre: Young Adult
Uitgeverij: HarperCollins / Dutton Books
Publicatiedatum: maart 2005
Aantal bladzijdes: 268
Recensie: Miriam

If people were rain, I was drizzle and she was a hurricane

Miles Halter is erg gefascineerd door ‘beroemde laatste woorden’. Hij raakt geïnspireerd door de laatste woorden van de Franse dichter Rabelair en gaat op zoek naar Het Grote Misschien…op een kostschool in Alabama.

Eenmaal aangekomen op Culver Creek maakt hij kennis met zijn kamergenoot Chip Martin, ook wel de Kolonel genoemd. Miles krijgt van hem vrijwel meteen de bijnaam ‘Pudge’. Hij maakt ook kennis met de mooie, slimme, grappige Alaska. Ze is onvoorspelbaar en sexy en Miles valt als een blok voor haar en zij knalt hem het Grote Misschien in…en Miles blijft ontredderd achter.

Miles is een doodgewone jongen. Een doodgewone jongen met een wat rare tic. Hij leest graag biografieën van beroemdheden en het gaat hem dan vooral om hun ‘famous last words’. En die weet hij dan ook allemaal. Noem een naam en hij quote zijn of haar laatste woorden. Als zijn ouders hem vragen waarom hij per sé naar Culver Creek wil, een kostschool in Alabama, antwoordt hij dat dat niet is omdat hij in de voetsporen van zijn vader wil treden (die ging ook naar die school), maar dat hij op zoek gaat naar Het Grote Misschien. Geen idee wat het is, maar hij zal het weten op het moment dat hij het vindt.

Toen Miles nog op de middelbare school zat, had hij niet echt vrienden. Met zijn kamergenoot de Kolonel klikt het eigenlijk meteen en Miles raakt ook bevriend met de andere vrienden van de Kolonel: Takumi en Alaska. Ze roken en drinken samen en halen de meest idiote, geweldige streken uit. Een hecht vriendengroepje…..maar is dat wel zo?

The Great Perhaps was upon us and we were invincible. The plan had faults, but we had not.

Het boek is in twee delen verdeeld: ‘Before’ en ‘After’. Per hoofdstuk wordt er afgeteld, 136 dagen ervoor. Voor wat? Je weet dat er iets aan zit te komen, maar wat dat precies is, weet je eigenlijk pas net voordat het gebeurt en dan ook echt pas een bladzijde voordat ‘After’ begint (en boem! je hart ligt op de grond hoor, mijn hemel).

En daarna is alles anders en zal niets meer hetzelfde zijn.

Looking for Alaska is het debuut van John Green. Je merkt het aan zijn manier van schrijven, die is wat rauwer, wat minder gepolijst dan de andere twee boeken die ik gelezen heb. Maar weer een boek met prachtig mooie zinnen, erg toegankelijke personages die ontzettend goed tot leven komen. Misschien wat cliché hier en daar, maar dat mocht de pret niet drukken. Miles is ietwat naïef, zeurderig soms en hij wil graag ergens bij horen (de Kolonel en zijn vrienden roken en drinken, dus Miles begint daar ook mee, waarom ook niet). Zijn onbeantwoorde liefde voor Alaska ligt er enorm dik bovenop, al denkt hij zelf van niet. Alaska is een ongeleid projectiel met enorme stemmingswisselingen. Een meisje wat enorm kan genieten van kleine dingen, maar diezelfde kleine dingen ineens kan veranderen in enorme olifanten.

Dit was weer genieten. Een boek waarvan ik zo lang mogelijk heb gedaan over de laatste paar bladzijden. Een ontroerend, grappig, leuk, diepgaand, hartverscheurend verhaal over vriendschap, de zin van het leven, de zoektocht naar het Grote Misschien en de uitgang van het doolhof.

Wat is jouw Grote Misschien?

5 sterren

Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)