Titel: Verloren vrouw
Auteur: Charles den Tex
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Amanda

Auteur
Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Met De vriend won hij de Crimezone Thriller Award. Verloren vrouw is zijn eerste nieuwe thriller sinds het verschijnen van Bot in 2016.

Achterflap
De jonge Djenna wordt in het holst van de nacht gewond op straat aangetroffen door oplichter Luc. Ze lijdt aan geheugenverlies en aanknopingspunten om haar verleden te achterhalen lijken er niet te zijn. Als ze zelf op zoek gaat, blijkt dat ze wordt gezocht. Wie is ze? Is ze iemand die ze liever niet wil zijn?
Van willoze prooi verandert Djenna in een meedogenloze jager, bijgestaan door Luc. Zij weet niet wie ze is, hij moet zijn ware identiteit geheimhouden. Zij is hypermodern, hij is ouderwets. Zij is onderdeel van een geavanceerd systeem, hij houdt zichzelf volledig offline. Samen moeten ze haar opdrachtgever vinden en verslaan zodat zij weer zichzelf kan worden. Steeds weer blijkt: er zijn geen good guys meer, alleen nog maar bad guys. En Djenna…

Mijn mening

Niemand is niemand.

Voor het lezen was ik een beetje sceptisch of dit wel een boek voor mij was, of het niet te veel richting sci-fi zou gaan, want daar hou ik dus niet van. Maar ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door het boek. Ondanks dat er de nodige dingen in verwerkt zitten die (nog) niet mogelijk zijn, is dit wel zo gebruikt dat het niet ongeloofwaardig overkomt. Eigenlijk krijg je tijdens het lezen steeds meer het gevoel dat dit over een aantal jaren weleens werkelijkheid zou kunnen zijn.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven beschreven, hierdoor worden meerdere verhaallijnen samengevoegd. Verhaallijnen die op het eerste gezicht losstaan van elkaar, blijken uiteindelijk toch met elkaar verbonden te zijn. De grootste lijn gaat toch wel over Djenna. Djenna wordt op een ochtend wakker in bed bij een man die ze niet kent. Ze weet niks meer. Niet wie ze is, waar ze vandaan komt en wat ze daar doet. Luc is de vreemde man, die haar gevonden heeft in een steegje, knock-out. Samen proberen ze erachter te komen hoe het zit. Maar al snel blijkt dat Djenna geen gewone vrouw is. Want waarom zit de Compile Data Defense Groep achter haar aan? En waarom wil iedereen haar mobiele telefoon hebben?

Een originele thriller die ons een kijkje in de toekomst gunt. De ontwikkelingen van de nano-technologie en het draadloze dataverkeer en zulke technologie uittesten op mensen. Hoever kun je gaan? Wat kun je hiermee doen? Het verhaal is vrij spannend, vlot geschreven en heeft lekkere korte hoofdstukken. Een minpuntje vond ik alleen het taalgebruik in sommige hoofdstukken. Hier werd een beetje te veel geprobeerd om straattaal te gebruiken, maar als er dan meerdere benamingen voor een mobiele telefoon en een pistool voorbijkomen, dan ben je me kwijt.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Hiermee kom ik op ruim 3,5 ster voor Verloren vrouw van Charles den Tex.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)