Titel: Al die mooie vreemden
Auteur: Elizabeth Klehfoth
Genre: Young Adult
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Anna Livestro
Verschijningsdatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 480
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Elizabeth Klehfoth groeide op in Indiana. Ze studeerde creative writing aan Chapman University en Indiana University, waar ze ook doceerde. Elizabeth woont in Los Angeles. Al die mooie vreemden is haar eerste roman.

Achterflap:
Op een prachtige zomerdag in 2007 verdwijnt Grace, de mooie, jonge vrouw van zakenman Alistair Calloway en moeder van Charlie…

Tien jaar later heeft de zeventienjarige Charlie nog altijd geen antwoord op de vraag wat er precies met haar moeder gebeurd is. Inmiddels zit ze op een prestigieuze school in New England en heeft ze zich volledig in het kostschoolleven gestort. Daarbij hoort ook het lidmaatmaatschap van de A’s, een geheim genootschap van medescholieren. Om door de A’s geaccepteerd te worden moet ze een aantal riskante opdrachten uitvoeren, die ervoor kunnen zorgen dat ze haar vrienden kwijtraakt en van school wordt gestuurd.

Dan komen de duistere gebeurtenissen uit het verleden en het heden onverwachts samen, en zou Charlie de verschrikkelijke waarheid over haar familie en haarzelf weleens niet kunnen overleven…

Mijn mening:
Al die mooie vreemden is het eerste boek dat Elizabeth Klehfoth heeft geschreven, over het genre verschillen de meningen. De één noemt het een young adult, zelf noemt ze het een roman, maar het boek heeft van alles wat. Vooral een deel spanning mag niet onopgemerkt blijven. Voor een young adult zal het vooral de fanatieke lezers boeien, het is best een uitgebreid verhaal wat je niet even uitleest.

Het is een verhaal waarin meerdere thema’s die jeugdigen bezig houden onder de loep worden genomen. Charlie zit op kostschool en wordt daar meegezogen in een soort van ontgroening die onvoorspelbaar en buiten proporties is. Dit werkt in op haar gevoel en ze gaat ervaren wat ware vriendschap echt inhoudt. Buiten dat tobt Charlie al jaren over de vermissing van haar moeder waarin alle vragen onbeantwoord blijven. Stukje voor stukje ontdekt ze wat zich in het verleden van haar ouders heeft afgespeeld. Een wereld waar Charlie zelf niet in terecht wil komen en daarom een rigoureus besluit neemt om schoon schip te maken.

Klehfoth heeft ervoor gekozen om de hoofdstukken in verspringende tijdsperioden en vanuit verschillende personages te schrijven, dit zorgt voor afwisseling tijdens het lezen en maakt je nieuwsgierig hoe deze lijntjes aan het eind aan elkaar geknoopt worden. Je vraagt je af hoe de vork nou precies in de steel zit want het kan onmogelijk een toevallige samenloop van omstandigheden zijn.

Het hele verhaal draait om Charlie, haar personage wordt af en toe best heftig neergezet, er worden makkelijk etiketten uitgedeeld waar ik mijn vraagtekens bij zet. Het verhaal bevat een goed voorbeeld waarin volwassenen denken te kunnen (ver) oordelen zonder zich hierbij af te vragen wat dit voor de jongere betekent. Je gaat ervan uit dat volwassenen meer verstand hebben maar dat laat in mijn ogen soms echt te wensen over.

Al die mooie vreemden is een spannende roman die zeker geschikt is voor young adult fans die houden van een boek met wat meer diepgang en een flinke dosis spanning.

Al die mooie vreemden krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)