Titel: De ontwaaktenDe ontwaakten
Auteur: Amanda Stevens
Serie: Dodenrijk #6
Uitgeverij: HarperCollins (Harlequin)
Vertaling: Karin de Haas
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 266
Recensie: Amanda

Cover
In stijl van de andere covers in de serie een duistere cover met de beeltenis van een beeld van een vrouw. Alle covers zijn op elkaar afgestemd en goed passend bij de verhalen. Ook deze is weer goed gekozen. Aantrekkelijk en roept direct een sinister gevoel op.

Auteur
Amanda Stevens groeide op in de Ozarks, een gebied dat bekendstaat om zijn hang naar folklore en bijgeloof. Toen ze – na een korte carrière bij de belastingdienst – besloot schrijfster te worden, kwam deze achtergrond haar goed van pas. Gecombineerd met haar liefde voor thrillers en spookverhalen, bleek het een voedzame bodem voor spannende plots en sfeertekening. (Bron: harpercollins.nl)

Achterflap
Amelia Gray is gevraagd Woodbine Cemetery te restaureren, een plek waar de rijken hun geheimen hebben begraven. Daar wordt ze geconfronteerd met de geest van een meisje, die eist dat ze de waarheid over haar dood achterhaalt. Amelia is de enige die weet dat ze is vermoord. De enige die ervoor kan zorgen dat de moordenaar zijn straf krijgt. En ze heeft slechts een paar aanwijzingen: een spookachtige melodie en het graf van een onbekende baby… Al generaties lang maakt de familie Devlin deel uit van de elite van Charleston. Ooit keerde John Devlin de tradities en verwachtingen die horen bij zijn afkomst de rug toe, maar nu lijkt het erop dat hij toch zijn rol als erfgenaam heeft aanvaard. Amelia weet dan ook niet of ze hem nog kan vertrouwen, ook al hebben ze een geschiedenis samen. Want wat hebben de Devlins te maken met de raadselachtige verdwijning van het meisje? En verbergen ze niet een nog veel angstaanjagender geheim?

De graven van kinderen ontroerden me altijd, maar dit graf raakte me op een manier die ik niet kon verklaren. Misschien werd mijn fascinatie gewekt door het stenen monument in de vorm van een ouderwets wiegje, of door het kindergezichtje dat onder de kap vandaan piepte. Of misschien kwam het door het verontrustende grafschrift: STIL… WEK HAAR NIET.

Mijn mening
De ontwaakten
is alweer het zesde deel in de Dodenrijk-serie met Amelia Gray in de hoofdrol. Aan de ene kant een hele leuke serie, aan de andere kant een enge serie. Ondanks dat ik de serie heerlijk vond om te lezen, vond ik hem toch ook wel eng. Het bovennatuurlijke deel waarin het geestenrijk een grote rol speelt, is fascinerend en creepy tegelijk. Ik moest dan ook niet teveel in dit boek lezen voor het slapen gaan.

Amelia is een mooi uitgewerkt personage. Heel levendig beschreven en vol passie voor haar werk. Ondanks de problemen en haar gave waarmee ze moet dealen, probeert ze toch altijd het beste overal uit te halen. Zij is dan ook eigenlijk het enige personage wat echt goed wordt uitgediept en waarvan je veel te weten komt. Wel keert Devlin ook hier weer terug, maar dan net weer even anders dan verwacht.

‘Loslaten is bijzonder moeilijk’, zei hij. ‘Soms klampen mensen zich vast aan verdriet en schuldgevoel, en zelfs eenzaamheid. De weg die achter ons ligt, hoewel bezaaid met fouten en pijn, is soms aantrekkelijker dan de onbekende weg die voor ons ligt’.

Net als in de voorgaande delen krijgt Amelia weer een opdracht om een begraafplaats te restaureren, maar is die opdracht wel zuivere koffie? Doordat ze geesten kan zien en met ze kan communiceren verzeilt ze regelmatig in vervelende situaties. Ook nu wordt Amelia weer ongewild in een moeilijk parket gebracht.

De verhaallijn zit goed in elkaar, is voldoende uitgewerkt en wordt netjes naar een einde gebracht. Een beetje open, maar toch ook gesloten. In principe is de serie nu afgerond, maar er is wel zoveel ruimte overgelaten dat het verhaal zo weer opgepakt kan worden.
Het verhaal is spannend van begin tot eind, de spanningsboog wordt goed neergezet, opgebouwd en vastgehouden. Een aantal momenten zo spannend dat mijn nagels dit niet hebben overleefd.

Ik heb wederom genoten van Amelia Gray en Devlin. Helaas is De ontwaakten het laatste deel, ik had best nog meer boeken van deze serie willen lezen.

Spanning: 5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Een geweldige 5 sterren voor De ontwaakten, het voorlopig laatste deel, in de Dodenrijk-serie met Amelia Gray. Ik hoop dat er nog een vervolg komt, want ik vind dit een heerlijke serie.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)