De vermiste meisjes

Titel: De vermiste meisjes
Auteur: Kyle Perry
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaald door: Angelique Verheijen
Publicatiedatum: juni 2021
Aantal bladzijdes.: 432
Recensie: Leontine

Cover
Ik vind het een prachtige cover. De bomen, de diepte en de bergen. De mist maakt het spannend en mysterieus.

Auteur
Kyle Perry is maatschappelijk werker en werkt op middelbare scholen, in afkickklinieken en in de jeugdzorg. In zijn werk komt hij zoveel bijzondere verhalen tegen dat hij er meerdere boeken mee zou kunnen vullen. Als kind kwam hij zelf graag in de Great Western Tiers en hij verdwaalde er ook. De vermiste meisjes is zijn debuutthriller.

Achterflap/samenvatting
Wanneer enkele tienermeisjes vermist raken in de Great Western Tiers, gaan bij de bevolking van Limestone Creek direct alle alarmbellen af. Dertig jaar geleden verdwenen er ook vijf jonge meisjes rond de gevaarlijke kliffen en de legende van ‘de Hongerige Man’ wordt nog steeds verteld. De vondst van een van de meisjes onderaan de klif maakt de bezorgdheid alleen maar groter, want waarom is het meisje blootsvoets en staan haar schoenen – met de veters keurig gestrikt – vlak bij de rand?

Rechercheur Con Badenhorst onderzoekt de zaak. Als outsider komt hij terecht in een omgeving vol corruptie, politieke spelletjes en gespannen relaties. Jordan Murphy, de vader van een van de vermiste meisjes, is hoofdverdachte in de zaak. Maar ook alle andere inwoners hebben zo hun geheimen, en de waarheid wordt vaak verdraaid. Bestaat ‘de Hongerige Man’ echt of loopt er een moordenaar in Limestone Creek rond?

Mijn mening
Als er een aantal meisjes vermist raakt tijdens een schooluitje, is het hele dorp in rep en roer. Want tientallen jaren geleden verdwenen er ook meisjes bij de kliffen. De legende rond “de Hongerige man” is nog steeds levend in het dorp. Rechercheur Con Badenhorst wordt samen met zijn partner Gabriella op de zaak gezet. Con heeft zo zijn eigen trauma’s die in deze zaak naar de oppervlakte komen. Alle vingers wijzen naar één man, Jordan Murphy, de vader van één van de vermiste meisjes. Maar corruptie, politieke spelletjes en gespannen relaties zijn orde van de dag in het dorp. Aan Con en Gabriella om een weg te zoeken door alle geheimen.

De introductie van de vele personages in het boek maakt dat de eerste helft van het boek niet veel vaart heeft. Regelmatig heb ik een passage teruggelezen omdat ik een ‘huh?-momentje’ had. Maar als de personages uiteindelijk een plekje hebben gekregen, komt de vaart wel in het boek en kreeg ik ook meer het gevoel dat ik het boek wilde uitlezen. Door alle personages is het bijna onmogelijk om ze allemaal een ontwikkeling door te laten maken. Toch zijn er een paar personages waarbij dat wel gebeurt, zoals Murphy.

Dat Kyle Perry een achtergrond heeft met tieners en hun problemen, zie je duidelijk terug in het boek. Onderwerpen als sociale media, verslavingen en (ongepaste) relaties worden dan ook niet geschuwd door de auteur. De spanning wordt vooral in het tweede deel van het boek duidelijk voelbaar en uiteindelijk is het einde nog verrassend te noemen. Toch ben ik niet overtuigd. Het eerste deel vond ik te langdradig en er zijn te veel personages. Het tweede deel is beduidend beter. Het einde wordt wel enigszins opgebouwd, maar is mij nog net iets te abrupt terwijl het idee van het plot an sich wel heel interessant is.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

Ik geef De vermiste meisjes 3,5 ster.

Leontine

Waardering: 3.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)