Titel: SchaduwmanSchaduwman
Auteur: Phoebe Locke
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Manon Berlang
Publicatiedatum: Januari 2019
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Danielle  

Phoebe Locke is een pseudoniem van Nicci ClokeZei is een schrijver van adult en young adult fictie, zowel onder haar eigen naam als onder Phoebe Locke. Ze is opgegroeid in Cambridgeshire en onlangs na tien jaar woonachtig te zijn geweest in Londen, teruggekeerd.  

Een week nadat haar dochter Amber is geboren, pakt de jonge moeder Sadie haar biezen. Zestien jaar later staat ze ineens weer voor de deur. Langzaam probeert het gebroken gezin weer aan elkaar te wennen. Maar Sadie is psychisch onstabiel: ze ziet schaduwen, hoort stemmen en is ervan overtuigd dat Amber bij haar zou zijn weggehaald als ze niet zelf was vertrokken. En ze blijft maar praten over ‘de lange man’, die in het bos zou wonen en het op haar gemunt zou hebben. Als dochter Amber ook nog eens wordt verdacht van moord, is het familiedrama compleet.  

Het verhaal start met enkele verhalen door elkaar en het is dan ook niet makkelijk om meteen op een lekkere manier erin te komen. Zeker niet omdat er nogal op een simpele manier een aankondiging wordt gedaan dat moeder Sadie na 16 jaar spoorloos verdwenen te zijn, terug is gekomen bij haar man en dochter.  

We volgen Amber die een carrière probeert op te bouwen als model, maar wordt achtervolgd door de media die nog steeds antwoorden wil krijgen over de dingen die er gebeurd zijn in het verleden. Nu haar moeder na al die jaren weer teruggekeerd is komen daarbij ook de spanningen weer naar boven waarvoor Sadie altijd gevreesd heeft.  

Schaduwman is een ingewikkeld verhaal en je leest het niet zomaar simpel weg. De vele verhaallijnen zijn op zich wel goed bedacht maar brengt ook wel rumoer in het hele plot. Locke heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt met dit debuut en het is dan ook even doorbijten om het allemaal te kunnen volgen.  

‘Allemaal vrouwen met hun eigen verhaal. Allemaal levens die overhoopgehaald werden’. ‘En toen u de diagnose postpartum psychose kreeg?’ vraagt Frederica. 

Voor diegene die het niet schuwt om zich, net zoals Sadie, vast te bijten iSchaduwman, is dit een aanrader, maar menigeen zal benieuwd zijn of Locke in een volgende thriller een iets minder complexe structuur verkiest.  

Ik geef Schaduwman 3 sterren.  

Danielle

 

Leave a Reply

  • (not be published)