Titel: De sekte herrijst
Auteur: Mariette Lindstein
Serie: Sofia Bauman #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Corry van Bree
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 324
Recensie: Danielle

Auteur
Mariette Lindstein kwam als jonge vrouw in contact met Scientology. Ze maakte snel carrière en werkte lange tijd direct onder de leider, David Miscavige. Uit de beweging stappen bleek echter niet zo gemakkelijk. Lindstein gebruikte haar ervaringen als inspiratie voor een trilogie. De sekte is hiervan het eerste deel. In Zweden werd dit boek een bestseller en De sekte won in 2016 de Crimetime Specsavers Award voor het beste thrillerdebuut.

Achterflap
Na twee turbulente jaren in de sekte ViaTerra probeert Sofia Bauman haar leven weer op de rit te krijgen. Maar dat is moeilijker dan ze dacht. Ze wordt geconfronteerd met veel vooroordelen en achterdocht en wordt gekweld door nachtmerries. Tegelijkertijd groeit haar verlangen naar vergelding.
Sekteleider Franz Oswald zit in de gevangenis, in afwachting van zijn proces. Hij maakt zich echter geen zorgen en toont geen enkel berouw. Met behulp van zijn advocaat spint hij een web dat de muren van de gevangenis ver overstijgt. Hij heeft slechts één doel: wraak nemen op Sofia Bauman.

Mening
Na deel 1 bleef de vraag; lukt het Sofia Bauman een normaal leven te leiden nadat ze ontsnapt is uit ViaTerra? Franz Oswald zit dan wel achter de tralies maar toch heb je al het vermoeden dat hij ook daar veel macht bezit om zijn omgeving voldoende te manipuleren. De Sekte Herrijst is het tweede deel en kan als een soort van tussenboek gezien worden.

Waar men in het eerste deel voornamelijk op ViaTerra aanwezig was worden er nu voorbereidingen getroffen vanuit de gevangenis door Franz Oswald dat zodra hij vrij is de praktijken op ViaTerra weer door kunnen gaan.
Sofia Bauman probeert dan wel haar best te doen om ViaTerra achter zich te laten maar de wroegingen zitten haar dwars en ook heeft ze het idee dat Franz Oswald haar in ieder geval nog niet vergeten is.

Mariette Lindstein heeft met De Sekte Herrijst geprobeerd om de lezer vast te houden met de machtsspelletjes tussen de verschillende personages die je inmiddels steeds beter leert kennen. De spanning is een beetje matig maar toch blijf je doorlezen. Elk moment kan er iemand ten onder gaan aan het machtsspelletje van Franz.

Ze zat kaarsrecht in bed te wachten. Onnatuurlijk scherp, terwijl de angst dat er iets mis kon gaan door haar heen stroomde.

De Sekte Herrijst is een aanloop naar een hopelijk super spannend derde deel, want de verwachtingen daarin zijn nu wel hoog neergezet. Lukt het Sofia om Franz voor eens en altijd uit te schakelen of blijft Franz de sluwe vos die aan alles weet te ontsnappen? We zullen het snel weten als deel 3 waarschijnlijk na de zomer van 2018 gaat verschijnen.

Ik geef De Sekte Herrijst 3,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)