Doodvonnis

Titel: Doodvonnis
Auteur: Andreas Gruber
Serie: Nemez & Sneijder #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Hilke Makkink
Publicatiedatum: april 2024
Aantal bladzijdes: 560
Recensie: Amanda

Auteur
Andreas Gruber, geboren in Wenen in 1968, studeerde aan de plaatselijke handelsuniversiteit en woont als freelance schrijver met zijn vrouw in Grillenberg, Neder-Oostenrijk. Hij schreef sinds 1996 al verschillende succesvolle en bekroonde boeken, die over de hele wereld verschijnen.

Zijn huidige serie, over de stoere, maar briljante Nederlandse onderzoeker Maarten S. Sneijder, schokt en fascineert zijn fans in gelijke mate en is een bestsellersensatie in Duitsland.

Achterflap
De tweede zaak voor Nemez en Sneijder In Wenen verdwijnt de tienjarige Clara spoorloos. Een jaar later verschijnt ze volledig getraumatiseerd weer, aan de nabijgelegen rand van het bos. Haar hele rug is volgetatoeëerd met motieven uit Dantes Inferno – en ze spreekt geen woord. Intussen leert de Nederlandse profiler Maarten S. Sneijder zijn studenten aan de politieacademie over onopgeloste moordzaken. Zijn beste leerling, Sabine Nemez, ontdekt een verband tussen verschillende zaken. Het werk van deze geraffineerde moordenaar blijkt echter nog lang niet voorbij. Het spoor leidt naar Wenen – waar de kleine Clara de enige is die de moordenaar ooit heeft gezien…

Mijn mening

Bestudeer je vijand nauwkeurig, want je bent gedoemd om net zoals hij te worden.

Het tweede deel met Sabine Nemez, leerling aan de politieacademie, en Maarten S. Sneijder, docent en briljant (maar ietwat controversieel) profiler. Inmiddels is Sabine onderweg naar haar opleiding als profiler aan de politieacademie, waar ze les krijgt van de beste en uitzonderlijke profiler Maarten S. Sneijder. Na hun vorige avontuur, zijn de verhoudingen iets veranderd. Toen was Sabine werkzaam als rechercheur en werkten ze samen aan een spraakmakende zaak. Nu is ze leerling aan de opleiding voor profiler. Hier krijgt ze samen met haar klasgenoten onopgeloste moorzaken voorgeschoteld in de hoop dat zij nieuwe sporen ontdekken. Ondertussen in Wenen krijgt officier van justitie Melanie de zaak van de kleine Clara onder haar hoede. Maar ze blijkt hier persoonlijker bij betrokken dan ze van tevoren heeft bedacht… En dat brengt een hoop mensen in gevaar.

Sabine is een leuk en vlot personage. Lekker eigengereid met een eigen mening en ze laat zich niet zomaar tegenhouden door regeltjes. Ze gaat graag op eigen houtje op onderzoek uit, maar of dat nu altijd een goed idee is… Sneijder is helemaal een verhaal apart, eigenlijk is het gewoon een vreemde snuiter met rare gewoontes en ideeën. Maar om de een of andere reden krijgt hij toch altijd alles voor elkaar. Hij heeft lak aan regels en manieren en doet volledig zijn eigen ding. Samen vormen ze een goed en met vlagen grappig team.

Het verhaal is spannend en op sommige momenten lekker gruwelijk. Gruber weet de spanning gedurende het verhaal goed op te bouwen en deze ook vast te houden. Hij heeft een vlotte en filmische schrijfstijl, waardoor je je goed in het verhaal kunt inleven. Hij heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar het volgende deel. Ik ben dan ook benieuwd wanneer we deze kunnen verwachten!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Hiermee kom ik naar boven afgerond uit op een hele mooie 4,5 ster.

Amanda

Recensie-exemplaar ontvangen van A.W. Bruna Uitgevers, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)