Schuld

Titel: Schuld  
Auteur: Jørn Lier Horst & Thomas Enger
Serie: Blix & Ramm #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: mei 2024
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Bianca

Over de auteurs:
Voormalig rechercheur moordzaken Jørn Lier Horst (1970) is bekend van zijn misdaadserie over inspecteur Wisting. Zijn werk is een unieke mix van spanning en realisme.

Het handelsmerk van Thomas Enger (1973) is zijn rauwe stijl in combinatie met een voorliefde voor maatschappelijke thematiek. Schuld is het vijfde boek van de Blix & Ramm-thrillerreeks.

Achterflap:
Twee jaar geleden leidde Alexander Blix het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. De zaak kwam tot stilstand toen Blix’ eigen dochter Iselin om het leven kwam en hij werd gearresteerd na het wreken van haar dood.
Blix is inmiddels vrij uit de gevangenis. En degene die Elisabeth Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.
Blix biedt de politie zijn hulp aan, maar die wil niets meer met hem te maken hebben. Ook al is hij inmiddels vrijgesproken, zijn carrière in de misdaadbestrijding is voorbij. Maar de moordenaar van Elisabeth blijft Blix lokken naar zijn volgende slachtoffers, én hij maakt duidelijk dat hij details over Blix’ privéleven weet die hij met niemand ooit heeft gedeeld.
Journalist Emma Ramm is op haar beurt benaderd door het tienermeisje Carmen. Haar stiefvader is gearresteerd op verdenking van de moord op een jeugdvriend. Maar er is geen lichaam, noch zijn er andere verdachten.
Blix en Ramm kunnen alleen elkaar nog vertrouwen. Als Blix’ vingerafdrukken worden aangetroffen op een kindertekening bij een plaats delict, komt het verleden angstvallig in de buurt van het heden. Een verleden waarin een slachtoffer een heel eigen variant van therapie heeft gevonden.

Mijn mening:
Tjonge jonge wat vormen Jørn Lierhorst en Thomas Enger toch een geweldig schrijversduo. Ongelofelijk dat zij zo goed op elkaar ingespeeld zijn dat je totaal niet het idee hebt dat het hier om twee auteurs gaat. Schuld draait om twee onafhankelijke moorden waarin het geniale duo Blix en Ramm onvoorwaardelijk vertrouwen heeft in elkaar. Ze trekken samen hun eigen plan en dat is maar goed ook.

De schrijfstijl van Horst en Enger is heerlijk, de combinatie van verschillende factoren zoals spanning, diepgang, personages en de plot maken dit verhaal weer tot een fantastisch geheel. Het duo weet de spanning gaandeweg het verhaal steeds verder op te bouwen en ondertussen worden de betrokken personages uitgediept en voel je de betrokkenheid.

De plot is origineel en als lezer word je meerdere maken op het verkeerde been gezet.

Horst en Enger weten deze serie invulling te geven op een manier zoals een serie in mijn optiek hoort te zijn. De hoofdpersonages maken steeds nieuwe ontwikkelingen door en sommige zaken uit eerdere delen vlammen subtiel op zodat het onmogelijk is deze boeken los te lezen, dan zou je jezelf enorm tekortdoen en mis je te veel achtergrondinformatie.

Gezien de epiloog heeft dit schrijversduo zeker nog meer voor ons als lezers in petto en kijk ik reikhalzend uit naar het volgende deel in deze fantastische serie.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Psychologie: 5

Schuld krijgt van mij  dik verdiend 5 sterren.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)