Stigma

Titel: Stigma
Auteur: Jørn Lier Horst & Thomas Enger
Serie: Blix & Ramm #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaald door: Corry van Bree
Publicatiedatum: april 2023
Aantal bladzijdes: 365
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Voormalig rechercheur moordzaken Jørn Lier Horst (1970) is bekend van zijn misdaadserie over inspecteur Wisting. Zijn werk is een unieke mix van spanning en realisme.

Het handelsmerk van Thomas Enger (1973) is zijn rauwe stijl in combinatie met een voorliefde voor maatschappelijke thematiek. Stigma is het vierde boek van de Blix & Ramm-thrillerreeks.

Achterflap:
Alexander Blix is een gebroken man. Sinds hij veroordeeld is voor het wreken van de dood van zijn dochter, zit hij vast in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Daar benutten de andere gevangen elke gelegenheid om de voormalige politierechercheur uit te dagen en te vernederen. Daarbij wordt geweld niet geschuwd.

Blix’ voormalige collega’s zijn intussen op jacht naar een gevreesde moordenaar. Walter Kroos is in Duitsland ontsnapt uit de gevangenis en heeft de grenzen noordwaarts overgestoken. De enige connectie die de politie met Noorwegen heeft gevonden, is een medegevangene op de afdeling van Blix. Daarom wordt de oud-politieman ingeschakeld voor hulp van binnenuit.

Journalist Emma Ramm is een van de weinige personen op de bezoekerslijst van Blix. Als hij de lijntjes moet verbinden tussen heden en verleden, wordt ze zijn bondgenoot buiten de gevangenismuren. De sporen die ze vinden leiden naar Osen, een bosrijke nederzetting ten noorden van Oslo, waar verschillende inwoners dodelijke geheimen en diepe littekens met zich meedragen.

Mijn mening:
Horst & Enger hebben mij met deze thriller wederom omver weten te blazen. Blix zit een straf uit nadat hij voor eigen rechter heeft gespeeld, zijn kwaliteiten worden nu op een andere manier ingezet maar zijn hierdoor zeker zo succesvol. De reden van zijn veroordeling getuigt van het feit dat hij een vader is die voor zijn kind door het vuur gaat, dat siert hem enorm. Blix is een rechercheur in hart en nieren, en zelfs vanuit de gevangenis weet hij de zaak compleet naar zich toe te trekken.

De band die hij inmiddels met Emma Ramm heeft opgebouwd gaat ver, er is wederzijds vertrouwen en ze kunnen perfect samenwerken. Walter Kroos is een ontsnapte moordenaar en men vreest voor herhaling.

Horst en Enger weten de personages zo neer te zetten dat je denkt ze te kennen maar je wordt hierdoor ook op het verkeerde been gezet, de rolverdeling is zeker niet zoals men verwacht. De hoofdstukken zijn kort, je vliegt door het verhaal heen en het einde is verrassend.

Horst en Enger hebben een fijne schrijfstijl, zowel de thema’s die gekozen worden als de belevingen van de personages voelen vertrouwd en herkenbaar. Verder is de omgeving Osen sfeervol neergezet, alsof je zelf in de buurt bent. Het verhaal bevat zeker voldoende spanning en zo af en toe hield ik echt mijn adem even in. Ik kan wel zeggen dat dit duo echt tot mijn favoriete auteurslijst behoort, er zijn inmiddels vier delen verschenen en ik hoop dat er nog meer zullen volgen.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 5

Stigma krijgt hiermee dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna, waarvoor onze hartelijke dank!

Waardering: 4.5 uit 5.

Leave a Reply

  • (not be published)