Titel: Wie zonder zonde is
Auteur: Bo Svernström
Genre: Thriller
Uitgeverij HarperCollins
Vertaling: Edith Sybesma
Verschijningsdatum: April 2020
Aantal bladzijdes: 486 (epub)
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Bo Svernström (1964), woont in Stockholm. Hij heeft een PhD in Zweedse literatuur en heeft lang voor Aftonbladet, een van de belangrijkste kranten van Zweden geschreven. Wie zint op wraak is Svernströms debuut. Wie zonder zonde is is het tweede deel in de serie met Carl Edson in de hoofdrol.

Achterflap:
Als elfjarige vermoordde Robert Lindström zijn beste vriend met een blok beton. Vanwege zijn leeftijd en een gebrek aan bewijs werd hij nooit veroordeeld, maar voor de buitenwereld was hij schuldig. Als gevolg hiervan leidt Robert als volwassene nog altijd een teruggetrokken bestaan, totdat hij een verontrustend telefoontje krijgt van een journaliste die een boek schrijft over de zaak. Ze beweert dat Robert onschuldig is. Maar waarom blijft hij dan volhouden dat hij het gedaan heeft?

Tegelijkertijd wordt er in de oude woonwijk van Robert in Stockholm een meisje vermoord. Alles doet denken aan de omstandigheden van toen. Daarmee is de jacht op de waarheid geopend: journaliste Lexa, rechercheur Carl Edson en Robert zelf duiken op de zaak. Is Robert onschuldig en loopt de moordenaar nog vrij rond? Of heeft Robert wederom toegeslagen?

Mijn mening:
Wie zonder zonde is, is het tweede deel in de Carl Edson serie. Ik zeg het niet snel, maar dit deel is prima los te lezen. Het hele verhaal draait om Robert Lindström, hij is degene die in dit deel uitgediept wordt. Geen personage dat we al kennen. Hij wordt benaderd door journaliste Lexa Andersson, die vast van plan is een boek over zijn verleden te schrijven, hiervoor duikt ze in het leven van Robert en gaat terug tot in zijn jeugd waarin hij is beschuldig van moord op zijn beste vriend Max.
Tijdens het verzamelen van informatie wordt er opnieuw een meisje vermoord en zijn de vooroordelen richting Robert snel gemaakt, maar of dit klopt is de vraag. Robert is een eigenaardig persoon, zowel zijn gedrag als psychisch functioneren geven tal van aanwijzingen om hem verdacht te maken, dit heeft Svernström goed doordacht en uitgewerkt.

Alles wat ons overkomt, wordt een deel van onze ervaringen en draagt eraan bij ons te vormen tot wie we zijn, ook als we ons dat niet herinneren. Je kunt geen delen weghalen uit het leven, ook pijnlijke gebeurtenissen niet, zonder ook delen van jezelf weg te halen. Je kunt herinneringen en emoties niet amputeren.

Tevens is er een belangrijke rol weggelegd voor een klein groepje jongeren uit de jeugd van Robert. Het gedrag dat ze vertonen is herkenbaar en het is eng te lezen waar dit in dit verhaal toe heeft geleid. Hele onschuldige wissewasjes groeien uit tot onwerkelijke drama’s.

Qua serie vind ik dit deel wat minder van kwaliteit. In dit deel is Carl Edson alleen maar de rechercheur, er wordt geen aandacht besteed aan zijn privéleven, waardoor hij als persoon niet in je geheugen blijft hangen en dat is een gemiste kans.

Wie zonder zonde is zit qua plotontwikkeling goed in elkaar, de korte hoofdstukken met af en toe een hoofdstuk uit het verleden leiden je langzaam naar de waarheid. De spanning is veelvoudig aanwezig en ook het stukje psyche krijgt zeker de aandacht, maar daar had wat betreft terugkerende personages qua serie vervolg meer in gezeten.
Het einde is in mijn opinie wat afgeraffeld, er is één lijntje wat niet ontrafeld is en het lijkt of de auteur dat er later alsnog aangeplakt heeft, dat is echt heel jammer want het verhaal op zich is buiten een paar kleine toevalligheden goed opgebouwd.

Wie zonder zonde is, is een goede thriller maar Wie zint op wraak vond ik beter. Dat neemt niet weg dat Bo Svernström mij met dit verhaal wel heeft weten te boeien en ik zeker een volgend boek van hem op zal pakken.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Plot: 4

Wie zonder zonde is krijgt hiermee afgerond 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)